Deficit al forței de muncă în sectorul agricol – tinerii refuză să lucreze în acest sector, chiar dacă pot obține până la 900 euro lunar

0
172

Tot mai mulți fermieri români se plâng de faptul că nu au angajați cu care să-și lucreze pământul. Acest lucru este o problemă ce se agravează de la an la an.

Foarte puțini dintre absolvenții liceelor agricole sau de specialitate vor cu adevărat să muncească pământul. Cele mai multe posturi libere sunt cele de operatori de utilaje agricole, chiar dacă salariile, în unele cazuri pot ajunge până la echivalentul a 900 de euro lunar.

La un liceu agricol din Podu Iloaiei a fost organizat un târg de practică de vară. Scopul gândit de organizatorii acestuia a fost de a le arăta viitorilor absolvenți avantajele unui loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. Însă adolescenții nu s-au înghesuit, nelăsându-se convinși de avantajele financiare și de faptul că meseria obținută le poate fi de mare folos în viitor.

Este muncă grea, mai ales pentru o fată, cu toate că sunt foarte multe mașini acum„, spune o proaspătă absolventă de liceu agricol.

Alt participant declară: „Nu mă văd practicând, nu neapărat pentru că nu e ceva frumos, dar nu-mi place mie, am orientare spre altceva”.

Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor în domeniu. Cei mai mulți vor doar să aibă 12 clase, indiferent de profil, ceea ce este specific elevilor ce vin din mediile rurale.

Fermierii ce își caută forță de muncă dintre absolvenții liceelor de profil spun că: „Avem utilaje care unele sunt peste 300-400 de mii de euro și când încercăm să căutăm forță de muncă calificată, ne trebuie să aibă măcar un minim de cunoștințe” sau „Le facem ucenicia ca să spunem și apoi, unii pleacă, alții rămân. Deseori pleacă in străinătate”.

Mulți dintre aceștia pleacă în construcții datorită salariile mai mari. În zona Moldovei, salariile pentru operatorii de utilaje agricole încep de la 500-600 de euro și pot ajunge până la 900 de euro lunar.

Atragerea tinerilor către sectorul agricol, mai ales în cazul celor ce au familii în mediul rural este o problemă pe care guvernul sau guvernele viitoare o vor avea de gestionat.

Implicarea Guvernului există la acest moment, însă doar elevul încurajat de părinte și cadrul didactic este cel care își poate decide drumul pe care vrea să meargă în viață.

Școlile profesionale sunt o alternativă pe care ar trebuie să o urmeze din ce în ce mai mulți tineri. Nu ar trebui să fie o rușine să fii sudor, frizer sau mecanic agricol, atâta timp cât ești bun în ceea ce faci și o faci cu pasiune și dăruire.

(Jurnal)