<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

Lovitură grea primită de farmaciile din ţară. În urma deciziei din urmă cu câteva săptămâni a Guvernului de a impune un plafon orientativ pentru medicamentele compensate, gratuite şi pentru cele pe bază de program, sistemul farmaceutic românesc a fost zguduit din temelii.

Situaţia alarmantă i-a determinat pe mulţi farmacişti să îşi ia măsuri extreme de precauţie. Astfel, la Giurgiu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul nostru, Elena Păun a declarat că a fost nevoită ca, de la 2 iunie să sisteze livrarea către cetăţeni a compensatelor şi gratuităţilor în speranţa de “echilibrare” a visteriei, şi aşa din ce în ce mai goale.

“Este adevărat că am renunţat la posibilitatea de a oferi cetăţenilor eliberarea de medicamente gratuite sau compensate. Acest lucru se datorează faptului că decizia guvernanţilor ne-a luat prin surprindere”, a declarat Elena Păun. Aceasta a explicat detaliat şi elementele care au dus la această situaţie extremă: “Cei care ne conduc au decis să ne impună nişte plafoane orientative, de 240 de milioane de lei per farmacie pentru eliberarea de compensate, medicamente gratuite şi programe. Aceştia sunt banii alocaţi pentru aceste “servicii”. Dacă depăşim această sumă, o facem pe pielea noastră, pentru că nu mai primim niciun leu în plus. Aceste sume sunt derizorii, poate ca doar în mediul rural să acopere strictul necesar”, a explicat Elena Păun.

După ce că sumele acordate de Guvern sunt foarte mici, nici nu vin la timp. Trecerea bruscă la acest plafon “orientativ” va aduce cu sine, după părerea Elenei Păun, reducerea personalului din farmacii şi chiar falimentul multora dintre acestea. Explicaţia este dată de faptul că până în iunie nu exista un plafon, ceea ce a dus la o serie de contracte între farmacii şi depozitele de medicamente, contracte care, în acest moment nu mai pot fi onorate, farmaciile nemaiputând plăti aceste medicamente. Şi cum numai în România este posibil ca legea să fie lege doar pentru unii şi aşa, pentru a explica “activitatea” unor persoane plătite gras din banii contribuabililor, se pare că farmaciile nu au mai primit bani, în unele cazuri, din luna februarie! Se pare că depozitele nu mai vor sub nicio formă să îi mai păsuiască pe farmacişti, în condiţiile în care termenul pentru plata medicamentelor a trecut de mult. Sumelor respective li se adaugă o serie de penalităţi care complică şi mai mult situaţia farmaciştilor. Mai multe informaţii despre starea farmaciilor din judeţ dar şi despre soarta celor care sunt angajaţi în cadrul acestora, în numărul viitor al săptămânalului nostru.

Bogdan VLADU