Este catastrofal pentru un om dacă dacă nu are atâta minte pentru a spune ceea ce vrea şi atâta înțelepciune pentru a tăcea atunci când situația o impune. Din păcate, în vremurile tulburi pe care pe care ni le-a hărăzit Dumnezeu, se găsesc niște primate, așa pe nepusă masă, să emită „judecăți de valoare”, să arunce cu noroi în dreapta şi în stânga.

Acești „lideri de opinie”, mulți dintre ei semianalfabeți, vin în fața noastră cu aere de superioritate, deși tot ceea ce afirmă nu reflectă decât frustrarea lor şi faptul că nu vor înțelege ce caută ei in categoria „sapiens”.

Asta e problema celor care ne țin lecții de morală, deontologie şi politică, deși ar trebui să-şi țină…gura. Pe de altă parte, noi, oamenii de la subsolul şi demisolul societăți, ridicăm până la cer, oameni care sunt mereu depășiți de situație şi nu au capacitatea intelectuală de a-şi onora fișa postului.

Dar, dacă ei zic tot felul de inepții, ceilalți tac. Deci, nu este de mirare că auzi de multe ori expresia „dacă așa a zis domn’ primar, ce să fac?”.

Ei, astfel de oameni, pe a căror chipuri se citește în permanență slugărnicia, nu vor schimba niciodată chipul României. Dacă nu vom avea curajul să strigăm în gura mare că ne-am săturat de profesioniști „făcuți la apelul bocancilor”, că de 20 de ani ne batem joc de tot ceea ce a avut mai bun țara aceasta, nu vom realiza nimic.

Dacă nu știm ce vrem, dacă nu ne pasă de cei care vor urma, dacă nu ne vom scoate botnițele, vom rămâne tot legumele de astăzi. Letargia morbidă ne sufocă, dar noi stăm cuminți, privind cu jind spre Vest.

Pe politicieni îi lăsăm să doarmă în Parlament, să ne rânjească perfid dacă îi deranjăm cu problemele noastre (de altfel, tot de ei cauzate!) şi ascultăm cum își dau cu părerea analiștii politicii pe la toate televiziunile. Pâine și circ! Da, o simbioză perfectă pentru români. Ce-i drept pâine mai puțină… Ne hrănim sufletele înfierate cu grotescul circ, pe care îl numim, cu nesimțire, VIAȚĂ.