Peste cinci mii de lei vor primi urmașii asiguraților din sistemul public de pensii care vor deceda, începând cu data de 15 martie. Pentru cei decedați înainte de data de 15 martie, valoarea ajutorului de înmormântare rămâne la 4.162 de lei.

„Cuantumul ajutorului de deces este echivalentul câștigului mediu salarial brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care, de la data de 15 martie, este de 5.163 de lei. În aceste condiții, familia celui decedat va primi, peste cinci mii de lei ajutor de înmormântare, în cazul în care cel decedat este asigurat sau pensionar”, preciza, pentru „Jurnal giurgiuvean”, directorul Casei Județene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru.

În cazul în care persoana decedată este un membru de familie al asiguratului sau pensionarului, cuantumul ajutorului este de 50%, adică 2.582 de lei.

„Menționez faptul că noile cuantumuri ale ajutorului de deces de 5.183, respectiv 2.582 lei se aplică începând cu data de 15 martie, data intrării în vigoare a Legii 47/2019. Pentru perioada 1 ianuarie – 14 martie 2019 inclusiv, se vor avea în vedere cuantumurile ajutorului de deces anterioare, respectiv 4.162 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, și 2.081 lei în cazul decesului unui membru al familiei!”, a mai spus Marian Dumitru.

(Jurnal)