AcasăActualitateDe la 15 iulie se introduc biletele de tren, metropolitane! Cât va...

De la 15 iulie se introduc biletele de tren, metropolitane! Cât va costa unul, pe distanța București- Giurgiu…

Trenul București – Giurgiu: 12 lei, prețul biletului până la Giurgiu și 6 lei, biletul București – Comana / Din 15 iulie se introduc biletele de tren,  metropolitane.

Prețul unui bilet CFR Călători la trenul București – Giurgiu ce va fi reintrodus în circulație de la 1 iunie 2024, va fi de 12 lei/călătorie, respectiv 6 lei pentru călătoria București – Comana (Giurgiu), anunță secretarul de stat în ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Acestea sunt tarifele valabile până la data de 15 iulie, atunci când va  intra în vigoare biletul metropolitan.

CFR Infrastructură a finalizat lucrările la noul pod peste Argeș de la Grădiștea și a refăcut linia între Vidra și Comana pe o lungime de 12 kilometri, iar de la 1 iunie CFR Călători va relua circulația pe linia directă (fără ocol prin Videle) cu 7 perechi de trenuri Regio, automotoare (Diesel), linia fiind simplă și neelectrificată.

Până la introducerea biletelor metropolitane (15 iulie), costurile biletelor vor fi următoarele:

București Progresu – Comana : 6 lei

București Progresu – Giurgiu : 12 lei

Pe ruta București Nord – București Progresu – Giurgiu și retur, vor circula 7 perechi de trenuri, prin introducerea curselor:

Regio Metropolitan între București Nord – București Progresu, cât și Regio, între București Progresu și  Giurgiu.

                       Avantajele biletului metropolitan

Pentru distanțele de până la 40 de kilometri, dar și între stațiile de transport metropolitan, rezervarea locului este opțiunea călătorului, nu a operatorului feroviar așa cum se întâmplă în prezent.

Pentru a evita creșterea artificială a prețurilor la călătoriile de tip navetă, în noua propunere de reglementare se specifică faptul că pentru distanțele de până la 40 km și între stațiile de transport feroviar metropolitan, rezervarea de loc este opțională din perspectiva călătorului (nu a operatorului, cum a fost interpretat până în prezent), prin urmare tarifele vor scădea.

Prin noul ordin, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii reglementează tarifele aplicate de toți operatorii de transport feroviar de călători pentru:
– tarif pentru o călătorie;
– tarif de călătorie metropolitană;
– tarif abonament;
– tarif abonament metropolitan;
– tarif unic;
– tarif autorizație de călătorie;
– tarif permise de călătorie;
– tarif tichet rezervare loc;
– tarif supliment pentru vagoane de dormit;
– tarif supliment pentru vagoane cușetă;
– tarif supliment transport biciclete.
Pentru a sprijini nevoile de mobilitate eficientă și atractivă din viața de zi cu zi (naveta la locul de muncă, de învățământ, accesul la sănătate, la viața socială și culturală), se introduc biletele feroviare metropolitane în două concepte:
Pentru călătoriile scurte și fără un grad ridicat de planificare din partea călătorului – biletul metropolitan pentru o călătorie pe o linie și un tren.
Astfel, cu un bilet metropolitan de o călătorie, se va putea accesa trenul oricărui operator, o dată, între stațiile de pe linia respectivă, fără a mai avea grija stabilirii exacte a trenului sau a calculării tarifului în raport cu diferitele distanțe kilometrice;
Biletele/abonamentele cu valabilitate la nivelul întregii zone metropolitane (localitățile prevăzute în Legea 246/2022), care permit schimbul trenurilor indiferent de operatorul care prestează serviciul public.
De la un abonament de 3 ore (care permite efectuarea călătoriei în zona metropolitană, chiar dacă destinațiile sunt pe linii ferate diferite), pănâ la abonamente de o lună.

După succesul primului serviciu de tren metropolitan, linia Gara de Nord – Otopeni, Ministerul Transporturilor extinde conceptul și la Oradea (Bihor), Timișoara, Reșița (Timiș, Caraș Severin), Brașov, Iași și Piatra Neamț.

Sursa: Economedia.ro

VREMEA

Giurgiu
cer senin
29.8 ° C
29.8 °
29.8 °
31 %
3.2kmh
3 %
Dum
30 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
33 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!