card-de-sanatate-gabriel-petrescuLa nivelul județului Giurgiu în evidențele Casei de Asigurări de Sănătate sunt înregistrați ca persoane asigurate un număr de 120.000 de giurgiuveni. Din păcate, și în acest moment din diverse motive mai mult sau mai puțin obiective mai sunt încă persoane care n-au intrat în posesia Cardului de Sănătate, deși de la 1 septembrie prezentarea sa în momentul solicitării unui serviciu medical va deveni obligatorie.

Mai sunt încă giurgiuveni care n-au deocamdată card de sănătate pentru că acesta nu le-a fost tipărit din diverse motive  – a precizat marți 25 august într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al CAS Giurgiu, Liliana Doagă. Alte persoane din județul Giurgiu nu au fost găsite la locul de domiciliu atunci când a venit poștașul acasă pentru a le aduce cardul. Mai sunt și câțiva cetățeni care au refuzat să-l primească, alții l-au pierdut deja, iar în ultimele situiații se află cetățenii cărora medicii de familie nu li l-au înmânat încă! După cum se știe de la 1 septembrie folosirea Cardului de Sănătate devine obligatorie întrucât toate serviciile medicale vor fi efectuate doar pe și/în baza sa, evident doar pentru cetățenii cărora le-a fost emis.

La nivelul județului Giurgiu,  sunt în evidențele instituției 14.000 de giurgiuveni ale căror carduri de sănătate au fost returnate din momentul începerii distribuirii lor și până acum. Dintre acestea, circa 9.300 au fost redistribuite către medicii de familie. Alte 2.000 de carduri de sănătate au distribuite asiguraților la sediul CAS Giurgiu, iar circa 1.000 de giurgiuveni au pierdut deja Cardul de Sănătate, în mod inexplicabil! Cetățenii care au pierdut cardul, pentru a putea primi altul în schimb, vor trebui să achite suma de 15,5 lei”.

În județul Giurgiu sunt și circa 100 de cetățeni, de diverse vârste, care au refuzat să primească un Card de Sănătate din motive religioase – a precizat  Liliana Doagă . Aceste persoane vor primi de la CAS Giurgiu o adeverință care va ține loc de card, dar care, atenție va trebui reînnoită din trei în trei luni! … Giurgiuvenii care n-au intrat încă în posesia Cardului de Sănătate pot verifica dacă acesta le-a fost emis accesând site-ul htpp://www.cnas.ro/page.verificare-asigurat.htlm. Acest site-u este pus la dispoziție de către CNAS, informații asemănătoare putând fi obținute și la sediul CAS Giurgiu.

Menționăm și faptul că asigurații din județ, care n-au primit până acum Cardul de Sănătate, pot beneficia și ei în continuare de servicii medicale și fără prezentarea lui doar în condițiile mențioante mai sus, adică pe baza adeverinței eliberate de CAS. Cardul de Sănătate este destinat în mod obligatoriu tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. În concluzie, îi sfătuim pe toți giurgiuvenii care nu au încă un card de sănătate să se adreseze urgent la sediul CAS Giurgiu, pentru a evita după 1 septembrie orice surpriză neplăcută în momentul în care solicită un serviciu medical.

Heliade CĂLIN