
Recent, câțiva cetățeni ai comunei Crevedia Mare (sat Crevedia Mică), ne-au semnalat faptul că, de mai bine de doi ani sunt obligați să respire un aer greu, pestilențial, ce le face din ce în ce mai grea existența în zonă.
De precizat că mirosul este emanat de o fermă de vaci ce funcționează de circa 12 ani, condusă de un cetățean olandez, fermă ridicată la nici 300 de metri de locuințele celor ce au făcut sesizarea.
De aproximativ doi ani, situația a degenerat însă, în sensul că reprezentanții fermei au depozitat, pe o platformă betonată, reziduuri animale pe care le-au acoperit cu folie. Intrate probabil în putrefacție, rezidurile produc un miros irespirabil până la mulți kilometri distanță.
Disperați, cetățenii au cerut mai întâi ajutorul primăriei din localitate, dar și presei. De remarcat tupeul investitorului străin care le-a reproșat locuitorilor din zonă că și-au ridicat case în zonă cu aproape un secol în urmă (??!)
„Nu mai putem respira…Mirosul de cadavru a intrat până și în pereții casei! Am încercat, în nenumărate rânduri, să ajung la un consens – în sensul că le-am cerut să nu mai depoziteze mizeriile acelea – cu reprezentanții firmei, dar nu am avut cu cine discuta. Mai mult, mi-au reproșat că eu aș fi de vină, că mi-aș fi făcut casa acolo…Dar casa are peste 75 de ani, este casa în care au locuit bunicii soției mele”, ne spunea unul dintre locuitorii comunei Crevedia.
Luând legătura cu primarul comunei Crevedia Mare, Elena Vasilică și întrebând-o dacă știe ceva despre această situație aceasta ne-a declarat:
„Cunosc situația, nu îi înțeleg de ce procedează astfel. Am înțeles că ar fi vorba de borhot de bere, sau ceva de genul acesta. Astăzi (n.r. vineri, 21 august) am solicitat administratorului firmei NEDERLAN SA – cei care dețin ferma de vaci – o întrevedere, la care vor participa și reprezentanți ai cetățenilor, precum și ai Poliției de la Secția Roata de Jos. În urma întrevederii, s-a confirmat ceea ce spun oamenii din comună, și am stabilit ca, pe data de 24 august, luni, să solicităm un reprezentant al DSP Giurgiu, care să vină, să evalueze situația și să decidă asupra soluțiilor ce ar putea rezolva această gravă problemă a comunității noastre. Îmi este extrem de jenă de oamenii din comună, care m-au tot întrebat despre această situație…Sperăm să rezolvăm, acum, și să nu mai fie alte probleme!”, ne-a mia spus primarul Elena Vasilică.
Publicația „Jurnal giurgiuvean” a sesizat totodată Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Giurgiu, precum și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului, ai cărei reprezentanți au promis că, așa cum s-a mai întâmplat și în alte situații semnalate de publicația noastră, se vor implica și vor restabili normalitatea în problema respectivă, deși locuitorii comunei se îndoiau că vreo instituție de stat de la nivelul județului Giurgiu va avea curajul de a lua măsuri, bănuindu-se că. Așa cum se întâmplă mai peste tot în România, în spatele acestei afaceri (ferme) se ascund oameni importanți, respectiv interese și sume mari de bani!
(Redacția)