De cine este asigurată Paza în școli ?

0
653

Paza din şcoli este o adevărată partidă de ping-pong între asociaţiile de elevi şi administraţiile locale. În acest timp, mulţi părinţi scot bani din buzunar pentru a-şi şti copiii în siguranţă. Asociaţia Elevilor din Constanţa afirmă că nicio şcoală din oraş nu are asigurat serviciu de pază din bugetul primăriei, aşa cum, spun tinerii, ar fi obligaţia legală. Reprezentanţii Primăriei au răspuns elevilor că deocamdată nu sunt bani pentru aşa ceva. Elevii arată că primăria care invocă lipsa banilor e aceeaşi primărie care a investit 150.000 de euro în trei toalete publice. Şi în oraşul Iaşi situaţia este similară, municipalitatea lăsând la voia întâmplării paza instituţiilor de învăţământ. Pe de altă parte, primăria Cluj-Napoca asigură paza a 63 din cele 65 de şcoli din oraş, iar în Oradea şcolile sunt păzite în totalitate cu bani de la bugetul de stat, portarii fiind „prinşi“ în organigrama instituţiilor de învăţământ. „În prezent, finanţarea serviciilor de pază în interiorul unităţilor de preuniversitar nu poate fi asigurată de autorităţile publice locale, întrucât nu există baza legală pentru aceasta, aşa cum aceasta este stabilită prin Legea 273/2006 privind Finanţele publice locale. Cu toate acestea, combaterea violenţei în zonele unităţilor de învăţământ preuniversitar – nu însă şi în interiorul acestora! – este o preocupare permanentă a Primăriei Municipiului Iaşi“, spun reprezentanţii instituţiei ieşene.

Ce se întâmplă la Giurgiu…

Conform informațiilor primite de la Inspectoratul Școlar al Județului Giurgiu, în unitățile școlare de pe raza județului paza este asigurată…de cine se poate. Cu mici excepții, cum ar fi Liceul „Dimitrie Bolintineanu” și Școala Gimnazială din Bolintin Vale, precum și Școala Gimnazială din Bolintin Deal. În aceste trei unități școlare, paza este asigurată cu sprijin extrabugetar de către o firmă specializată.

„Restul unităților școlare își asigură paza cum pot, în majoritatea cazurilor cu personal nedidactic. Cu excepția liceelor, nu sunt prevăzute în mod strict aceste posturi de pază. De altfel, toate unitățile școlare din județ, cu excepția a două școli gimnaziale – Găujani și Ogrezeni – și a două grădinițe – Scufița Roșie și Grădinița cu Program Normal nr. 8, ambele din municipiu – beneficiază de sisteme de supraveghere video”, precizau, pentru „Jurnal giurgiuvean”, reprezentanții ISJ Giurgiu.

(Jurnal)