grau-incoltitÎn noaptea de Sfântul Andrei, 30 noiembrie, tradiția spune că este bine să se pună un strat subţire de grâu la încolțit, într-o farfurioară, sau într-un ghiveci, pentru fiecare membru al familiei. Fiecare membru va fi responsabil de bunăstarea lui. În funcţie de cum a crescut grâul aşa va fi şi următorul an pentru respectivul membru de familie.

Se ia o mânuță de grâu şi se seamănă într-un ghiveci ori într-o cutiuţă din plastic. Apoi, se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Ghiveciul sau farfurioara trebuie puse la fereastră, pentru ca grâul proaspăt încolţit să beneficieze de lumină suficientă.

Tradiţia spune că grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei spune câte ceva despre viitorul omului care l-a plantat. Astfel, aşa cum arăta grâul de  Anul Nou,  aşa va fi şi sănătatea celui care l-a plantat în noul an.

Potrivit romaniatv.net, bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfantul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată, pe câmpuri şi în livezi.

Grâul  încolţit se păstrează  până după Anul Nou. Dacă se face prea mare, grâul poate fi tăiat sau legat, dupa trecerea în noul an.

Dacă  grâul va încolți frumos până la Anul Nou, înseamnă că noul an aduce bogăție și abundență celui care a plantat grâul. Dacă din contră, grâul nu a crescut sau s-a uscat până la finalul anului, înseamnă că urmează un an greu. În funcție de cum se dezvoltă grâul din farfurioară  până de Anul Nou, se va prezice viitorul persoanei respective în ceea ce privește norocul și sănătate pentru anul ce urmează.

(Jurnal)