1448449684d02e70f8În urma numeroaselor sesizări primite la redacție, în care giurgiuvenii reclamau disperați faptul că o serie de medicamente indispensabile pentru a-și menține sub control afecțiunile grave de care suferă (cum ar fi: Sintrom – esențial pentru circulația corectă a sângelui, Dygoxin – pentru echilibrarea dereglărilor cardiace, Somavert – pentru tratarea cancerului și a poliartritei reumatoide sau Distonocalm – calmant utilizat pentru dereglările neuro-vegetative), nu se mai găsesc de luni bune în farmacii, ne-am adresat președintei Colegiului Farmaciștilor din Giurgiu, Elena Păun, pentru a afla cauzele acestei situații de-a dreptul alarmante, dar și dacă există vreo posibilitate ca bolnavii să aibă acces, așa cum este firesc, la pastilele de care au nevoie ca de aer pentru a supraviețui.

        Criza medicamentelor pe piața farmaceutică giurgiuveană și națională, ne-a declarat Elena Păun, a pornit de la faptul că producătorii au fost nemulțumiți de ieftinirea lor din iulie anul anul trecut. De atunci, au început sincopele în aprovizionare. În plus, majoritatea depozitelor de medicamente dețin lanțurile lor de farmacii și le distribuie cu precădere acolo, iar pentru farmaciile particulare nu mai rămâne aproape nimic… În același timp, majoritatea depozitelor condiționează farmaciile particulare, adică le impun comandarea unor anumite produse (chiar dacă farmacia respectivă nu are nevoie de acele produse) și a unei anumite valori și cantități.

        Cel mai grav este, a subliniat Elena Păun, că deși majoritatea acestor medicamente nu sunt scumpe și unele dintre ele chiar sunt de producție autohtonă, nu pot fi înlocuite cu alte substanțe, deci bolnavii sunt nevoiți efectiv să se ”plimbe”, vrând-nevrând, de la o farmacie la alta, până găsesc ceea ce le trebuie.

        Elena Păun ne-a mai precizat că principala vină aparține celor care au conceput deficitar Legea Sănătății, în sensul că așa cum unui medic îi este interzis să fie afiliat unei farmacii, la fel ar fi trebuit să se stabilească și în cazul lanțurilor de farmacii, adică să nu mai existe condiționarea aceasta din partea distribuitorilor și toate farmaciile, indiferent că sunt lanțuri sau particulare, să fie aprovizionate în mod egal.

        Noi am reclamat aceste nereguli reprezentanților Ministerului Sănătății, care ne-au transmis să facem o solicitare către Agenția Națională a Medicamentului – A.N.M. – (deși nu văd ce amestec ar avea A.N.M. în toată povestea), iar cei de la A.N.M. ne-au spus că ne vor oferi un răspuns, dar nici în ziua de azi nu am primit nimic din partea lor,  a conchis președinta Colegiului Farmaciștilor din Giurgiu.

        Conchidem și noi, trăgând un semnal de alarmă asupra unei situații cu adevărat strigătoare la cer, în care bolnavii, după ce că se află în suferință, se ”lovesc” de un sistem la fel de bolnav, prin simplul fapt că pentru ”unii” contează numai interesele și profitul personal, și nicio instituție abilitată nu ia nicio măsură, permitând cu bună-știință ca oamenii să sufere și grăbindu-le în același timp sfârșitul. Oare nimeni nu poate acționa în vreun fel pentru a opri această bătaie de joc, această condamnare indirectă la moarte? Sănătatea semenilor noștri ar trebui să fie de neprețuit, dar în România se pare că are unul… un preț murdar, împroșcat cu o incompetență crasă și cu o miză mult prea ieftină – banul obținut sub orice formă, dincolo de orice moralitate și simț al omeniei…

(Teodora NICOLAU)