De ce a devenit Mariana Mitroi dintr-o mediocră lucrătoare în presa locală, ditamai ”eminenţa cenuşie” a unei televiziuni, graţie lui Dumitru Beianu!

0
753
Sursa: facebook,com
Sursa: facebook,com

Demonstram, nu demult, cu documente, modul în care fostul preşedinte al Consiliului judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, copreşedintele de astăzi al Organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu, îşi finanţa televiziunea pe care s-a certat ani de-a rândul cu Lucian Iliescu, fostul lider al liberalilor giurgiuveni şi respectiv primar al municipiului. Am denunţat modul aparent ingenios în care Dumitru Beianu a stat cât mai departe de contractele pe care televiziunea Valahia le încheia cu Consiliul judeţean Giurgiu, numind ca administratori ai firmei, ba dintre membrii săi de familie, ba angajaţi ai societăţilor pe care le conducea din umbră, ba persoane din cercul său relaţional, cum ar fi de exemplu chiar  vecini de stradă.

În acest număr ne-am hotărât să vă prezentăm o inginerie financiară pusă la cale cu ajutorul unei lucrătoare în presă  Mariana Mitroi. Ca să evite legea, licitaţiile, depunerea de oferte şi alte detalii legale pe care jurnaliştii de rând sunt obligaţi să le parcurgă,   fata asta s-a gândit (cu siguranţă că nu singură, căci exerciţiul ăsta este extrem de obositor pentru ea) că nu ar fi rău  să dirijeze nişte bani publici către conturile  ziarului ”Cuvântul liber” la care lucra ca redactor şef sau paravan pentru afaceri, sau cum avea să se dovedească puţin mai târziu.

Acest lucru se întâmpla în anii de graţie ai dictaturii lui  Lucian Iliescu, El Lider Maximo, pe vremea  când legea în municipiul Giurgiu era doar un accesoriu al primului edil, iar prietenii de atunci ai primarului de Giurgiu erau vătafii judeţului!

Cum directorul ziarului devenise între timp director al Bibliotecii Judeţene, neputând încheia un astfel de contract între el (ca patron al publicaţiei) şi tot ca director al Bibliotecii, a apelat la disponibilitatea şi la complicitatea angajatei sale,  jurnalistă, economistă, redactor şef etc. (pe persoană fizică, se ştieee!) Mariana Mitroi. Şi uite aşa această minte luminată, de sute de lucşi(!), a încheiat un contract între răposata publicaţie şi Biblioteca Judeţeană. Evident că pentru asta s-a apelat şi la nişte rude apropiate ale proprietarului publicaţiei. Asta  ca să fie treaba oablă!

Contractul reprezenta  acordul de voinţă al celor două părţi, care în realitate era doar una. Dacă nu ar fi puţin penal cazul ar fi chiar mitologic: vezi Mitul androginului!  Un contract încheiat oricum cu clauze aberante. Preţul convenit pentru prestaţia ce urma a fi executată (conform contractului nr. 145/ 03.03.2011) era de 4.982 lei pentru editarea revistei ”Libris”, de 44.912 lei pentru volumul ”Lumea dintre lacrimi” şi suma de 44.582 lei, pentru lucrarea  ”Turnir la nunţile rostirii”. Suma totală fiind de 89.976 lei!

Banii urmau să fie achitaţi de către Consiliul Judeţean Giurgiu, Biblioteca judeţeană fiind subordonată, ca şi astăzi,  acestei instituţii al cărui preşedinte era, cine credeţi? Nimeni altul decât  Dumitru Beianu! Probabil că încă de atunci omul a rămas impresionat de disponibilitatea fără frontiere şi de cunoştinţele vaste pe tărâmul ingineriilor financiare ale d-nei Mitroi Mariana de vreme  ce ulterior aceasta a devenit eminenţa cenuşie  a televiziunii ”Valahia”. Iată dovada certă că prietenia fostului preşedinte al CJ Giurgiu, Dumitru Beianu  cu actualul administrator al TV Valahia, nu este deloc o simplă întâmplare!

Şi pentru că, giurgiuvenii se hrăneau cu poezie, căci ce altceva ai putea să consumi într-un mediu pauper ca al nostru, iar  cartea “Lumea dintre lacrimi”, s-a bucurat de o rară performanţă, nefiind clintită din rafturi,  printr-un act adiţional la contractual de servicii  (înregistrat cu nr.  145/03.03.2011) s-a  hotărât  majorarea sumei la 49.998,00 lei, cu vreo cinci mii de lei mai mult, prelungindu-se totodată şi perioada contractul cu încă 4 luni, ştiut fiind că giurgiuvenii devin extrem de sensibili, de  ludici şi mai ales uşor de păcălit atunci când contractele pe bani publici se interferează cu poezia!

Jurnal