Medicii veterinari giurgiuveni, concesionari  din teritoriu, nu şi-au mai luat banii pentru prestaţiile lor din luna iunie/iulie a acestui an.  Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi  Siguranţă a Alimentelor  (ANSVSA) continuă să motiveze că nu sunt bani deşi, conform contractelor de concesiune încheiate cu medicii veterinari, ar trebui să le plătească acestora pentru prestaţiile efectuate la fiecare 60 de zile. Astfel, de circa 5 luni, medicii veterinari  arondaţi pe toată suprafaţa judeţului Giurgiu constată că până acum  au făcut  doar muncă voluntară, interesul principal al celor de la Centru fiind se pare instalarea clientelei politice pe posturile de conducere ale DSVSA-urilor judeţene. Iată de ce, în mai puţin de o jumătate de an pe la conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Giurgiu s-au perindat nici mai mult nici mai puţin de 3 directori (Nae Dumitru, Petre Patentaşu şi în prezent  dr. Şerban Claudiu).  Stând de vorbă cu câţiva dintre medicii afectaţi de miserupismul Agenţiei centrale, aceştia ne spuneau  că deplasarea lor  în judeţ se face tot din buzunarul lor. Unde mai pui că medicii concesionari sunt obligaţi să aibă şi personal angajat în cadrul cabinetelor sanitar veterinare. Deşi nu au primit un leu în toată această perioadă, ANAF-ul le tot trimite somaţii de plată pentru impozitul  trimestrial, al lor şi al angajaţilor acestora. Mai trebuie precizat că tot prin contractul cadru, majoritatea prestaţiilor medicale (campanii de vaccinare, recoltări de sânge, determinarea  statusului de imunitate etc), se fac gratuit crescătorilor de animale din mediul rural. Dar asta nu e tot! În acest timp medicii veterinari mai primesc şi amenzi din partea colegilor  din Direcţia judeţeană pentru tot felul  de aberaţii născocite de inspectorii ce vin în control; amenzi ce uneori se ridică la sume greu de închipuit.

Întrebând, în stânga şi-n dreapta, am aflat că Giurgiu este unul dintre puţinele cazuri din ţară  aflate în această situaţie dramatică, şi că de exemplu la Ilfov medicii sunt cu ”salariile” la zi. Conform sintagmei ”umblă după potcoave de cai morţi” Colegiul Naţional al Medicilor  Veterinari împreună cu ANSVSA, în loc să apere cauza colegilor, lucrează de zor la un proiect prin care doresc să inventarieze, şi ulterior să microcipeze, toţi câinii, cu proprietari din România pentru modica sumă de 35 lei “per capita” de câine. Dar ştiţi ce e mai ciudat? Că deşi este în stadiul de proiect, propunerea i-a făcut deja pe cei care produc microcipuri să majoreze preţul acestora de la 10 la 13,9 lei! Iată cum, în timp ce medicii  veterinari, concesionari, fac foamea în prag de Crăciun, alţii pregătesc tunuri cu business-uri pe seama acestora.

Mayda Nezu

 

4 COMENTARII

  1. Ai cam incurcat lucrurile stimate ziarist. una-i una,alta-i alta. Ca nu isi primesc banii nu e vina ANSVSA,e vina contabilului DSV Giurgiu care nu a facut bugetul cum trebuie. Ca medicii veterinari concesionari primesc amenzi e alta.Conform contractelor pe care le au cu DSV-ul trebuie sa-si faca treaba,nu sa treaca(unii dintre ei) din burta pe hartie proprietari(decedat de mult). Au posibilitate de a-si recupera banii in instanta si cu inflatia la zi,iar amenzile de asemenea se pot contesta tot in instanta.Valoarea amenzilor nu este stabilita de inspectori. Si pe dumneata te amendeaza cineva atunci cand incalci legislatia. Colegiul medicilor veterinari a facut foarte multe lucruri pentru acesti concesionari.Ia sa-i intrebati ce a facut Asociatia Medicilor Veterinari????NIMIC.Le percepe doar cotizatie pentru…. Asta nu e atitudine corecta pentru un ziarist sa nu aveti ambele puncte de vedere. Si..mai sunteti si lasi,scrieti cu pseudonim. RUSINE!!!

  2. La carma institutiei DSVSA Giurgiu, lucrurile sunt foarte dinamice se schimba directorii ca sosetele nu stim daca dupa grosime , culoare sau miros….oricum eficienta zero. Inspectorii care dau amenzii deseori o fac din exces de zel sfidand legalitatea sau temeinicia celor consemnate in pv de contraventie. Este adevarat medicii pot contesta in instanta, insa asta presupune bani, timp, nervi. Este o iluzie sa crezi ca , in procesele cu statul care este falit si are nevoie de bani , mai poate castiga cineva.

  3. Le plateste domnul onorariul avocatilor, taxele de timbru pentru a-si recupera un drept legal ce li se cuvine conform legii. Au mai dat si profesorii, medicii, grefierii statul in judecata au castigat si nu au rezolvat nimic, eterna scuza nu sunt fonduri. Asa ca nu mai face pe lupul moralist. Rusine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.