Cazul profesoarei din București, care a cerut bani de la elevi și de la părinții acestora, a deschis o cutie a Pandorei dureroasă atât pentru cadrele didactice din sistemul de învățământ cât și pentru părinți. Iată că suntem în pragul a două sărbători , care ar putea aduce mari neplăceri celor amintiți  mai sus.  Cu privire la  dilema dacă parfumurile sau alte cadouri ar trebui să fie considerate șpagă, părerile au fost împărțite. În timp ce unii profesori au considerat imoral ca părinții și elevii să ofere daruri personalului didactic, sau altceva în afară de flori, alții au declarat că nu văd nimic rău în faptul că dascălii ar putea fi l „stimulați” în acest mod. Cei mai mulți însă au ezitat să dea un răspuns.

Cert este că,  în conformitate cu decizia Ministerului Educației,  profesorii n-ar avea voie să primească nici măcar flori. Ce ne facem,  în acest caz,  peste câteva zile când zilele de 1 și 8 martie îi vor ”obliga” pe elevi și pe părinții acestora să ofere un mic cadou dascălilor,  în semn de respect și afecțiune. Deși nu există un regulament care să interzică profesorilor să primească atenții , profesorii spun că fug ca dracu de tămâie de eventualele anchete pe această temă. Dacă însă trebuie respectată indicația Ministerului privind refuzul oricărei atenții, de 1 martie, vom avea cel mai mare caz (național !), de dare și luare de mită, din istoria României! Deja în câteva unități școlare din municipiul Giurgiu, profesorilor  și învățătorilor li s-a sugerat, în ședințe,  să nu primească nici măcar mărțișoare, pentru a fi scutiți de eventuale, discuții sau anchete!? Codul etic al profesorului ce urmează a fi gata până la 15 iunie , va reglementa probabil , unde se termină ”atenția” față de profesori și unde începe ” mita”. (Florian TINCU)

N.Red. Citiți o serie de alte amănunte incitante, pe această temă,  în ediția print a publicației noastre: ” Jurnal giurgiuvean”!