*Află ce acțiune a organizat pentru prima dată Primăria, la Giurgiu

Circa trei mii de giurgiuveni au participat duminică dimineața alături de autoritățile locale și județene și de oaspeții sosiți din Bulgaria la ceremoniile organizate de Primăria Giurgiu, în Piața Tricolorului,  cu ocazia sărbătoririi a 95 de ani de la Marea Unire Națională, de la Alba Iulia. Manifestările de la Giurgiu s-au desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare, timpul fiind și el favorabil, cu un ger ușor de suportat. După depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din Parcul Elevilor, acțiunile dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie s-au mutat în centrul municipiului, la Biserica Eroilor. Aici, mai întâi, un sobor de preoți au susținut o slujbă de pomenire, în fața Mausoleului Eroilor, pentru cei care s-au jertfit pentru idealurile neamului românesc. După care, pe acordurile Imnului Eroilor, interpretat de Orchestra de Suflători „Valahia” a Centrului cultural local „Ion Vinea”, dirijor profesorul Virgil Pețanca, au urmat ceremoniile de depunere de coroane. Au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea autorităților locale și județene; a unor delegații din Bulgaria, de la Primăria și Prefectura orașului Ruse, participând, printre alții: prefectul și subprefecții de Ruse dar și fostul prefect și suprefect; dar și din partea organizațiilor politice și apolitice din județul Giurgiu. Au depus coroane de flori și au păstrat un moment de reculegere în fața Mausoleului Eroilor delegații oficiale din partea: Instituției Prefectului (prefectul Nina Lavinia Crișu și suprefectul Toma Petcu); Prefecturii orașului Ruse; Consiliului Județean Giurgiu (președintele Vasile Mustățea și vicepreședinții Dumitru Gavrilă și Cristian Marciu); Primăria Giurgiu (primarul Nicolae Barbu, viceprimarii Liviu Popazu și Alexandru Vladu, secretarul Petre Roșu și administratorul public Emil Vucă); Primăria Ruse; Asociația Națională a Veteranilor de Război; Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă – Filiala Giurgiu; A.C.M.R.R. din S.R.I. – Filiala Giurgiu; A.C.M.R.R. și Veteranilor din M.A.I. Giurgiu; Sindicatul Cadrelor Militare – Filiala Giurgiu; Inspectoratul Județean de Jandarmi; Inspectoratul Județean de Poliție; I.J.S.U. Vlașca; U.M. 0774 Giurgiu; Serviciul Județean de Informații și Protecție Internă; Asociația 22 Decembrie; PNL; PSD; PPDD; Partidul Conservator; PDL; PRM; PNȚCD; Partida Romilor; Asociațiile Implicate pentru Viitor; Forța Civică etc, la ceremonii participând și parlamentarii Liliana Ciobanu și Lucian Iliescu.

Mesaje de sărbătoare

După ceremonia de depunere de coroane manifestările s-au mutat în Piața Tricolorului, unde prefectul județului Nina Lavinia Crișu a trecut în revistă detașamentele de gardă, care i-au prezentat Onorul militar, după care a dat citire Mesajului transmis de premierul României, Victor Ponta, cu prilejul aniversării a 95 de ani de la Marea Unire. Prin acest mesaj s-a dorit să se sublinieze că „Idealurile de atunci ne animă și astăzi. Acum când se apropie aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, sărbătoarea se leagă și de cea din 2019 – anul când România va prelua președinția Uniunii Europene. Putem privi deci cu încredere spre o Românie mai bună și spre o creștere economică continuă, care să aducă bunăstare românilor. România, s-a subliniat printre altele în mesajul premierului Victor Ponta, poate deveni un model de creștere economică în regiune”. Prefectul Nina Lavinia Crișu a ținut să menționeze în încheierea alocuțiunii sale „În nume propriu și al Instituției Prefectului vă urez „La mulți ani!”. Vă iubesc și vă respect!”. Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Vasile Mustățea, a subliniat în mesajul său „S-au scurs 95 de ani de la împlinirea visului de întregire a țării. Marea Unire de la 1 Decembrie implică responsabilități pe care trebuie să ni le asumăm noi și generațiile viitoare. Trebuie să punem accentul pe patriotism, întrucât fără patriotism actul de la 1 Decembrie nu era posibil, iar el vizează unitatea națională. Unitatea reprezintă sensul de a face noi ce n-au reușit înaintașii. În aceste momente solemne este necesar să facem un bilanț al realizărilor și să acționăm solemn în sprijinul poporului. Să dăruim României și oamenilor săi tot ce avem mai bun în inimă și în suflete. Așa să ne ajute Dumnezeu!”. Primarul municipiul Giurgiu  a menționat, printre altele „1 Decembrie este cel mai însemnat prilej de sărbătoare pentru românii din țară și din afara granițelor. La Giurgiu și Alba Iulia ziua aceasta poartă în noi sentimente patriotice nebănuite. Poporul român este minunat și este iubit de Dumnezeu. Felicit pe giurgiuvenii care astăzi au arborat un steag tricolor la casele lor. La mulți ani!, dragi giurgiuveni”.

Paradă militară inedită

În continuarea manifestărilor, prin fața tribunei oficiale au trecut detașamentele militare care au desfășurat o inedită paradă derulată pe un fundal muzical adecvat asigurat de Orchestra de suflători Valahia. Parada a fost deschisă de Detașamentul purtător al Drapelului național de luptă. În continuare prin fața tribunei oficale au trecut detașamentele: Inspectoratului județean de jandarmi, Inspectoratului județean pentru situații de urgență; Inspectoratului poliției județene; Poliția Locală și Crucea Roșie-Filiala Giurgiu. Defilarea a continuat cu mijloacele tehnice ale: MAI; echipajelor de ordine publică; autovehiculele Serviciului de acțiuni speciale; Laboratorul de criminalistică; autovehiculele din dotarea Jandarmeriei, Inspectoratului județean al poliției de frontieră, Poliției Giurgiu, ISU și ale Crucii Roșii. În premieră, la Giurgiu, pentru parada de 1 Decembrie, a defilat și un Detașament de tineri – format din elevi ai școlilor generale și liceelor din municipiu, care au desfășurat și fluturat un imens steag tricolor. Parada s-a încheiat cu defilarea Orchestrei de suflători Valahia, după care primarul Nicolae Barbu a invit în Piața Tricolorului pe toți cei prezenți la această sărbătoare pentru a servi împreună o porție tradițională de fasole cu cârnați și un pahar de vin fiert, produse pregătite de Direcția de Asistență Socială Giurgiu.

Timpul frumos ia atras ca un magnet pe giurgiuveni în Piața Tricolorului, la manifestările organizate de Primăria Giurgiu, prin Centrul Cultural local Ion Vinea, cu prilejul Zilei Naționale. Aici ei au putut  asista circa trei ore la un spectacol muzical-folcloric și coregrafic susținut de membrii Ansamblului de cântece și dansuri populare „Doina Dunării”. Au cântat soliștii vocali locali: Nelu Chiripuci, Adelina Găujeneanu, Mariana Simion și Iulian Urlea, dar și invitații speciali: Ilie Caraș din Cernăuți, Ștefan Vlad și Daniel Trif.

MOȘ CRĂCIUN a venit pentru „documentare” în Parcul Mihai Viteazul!

Manifestările organizate de Primăria Giurgiu au continuat duminică seara în Parcul Mihai Viteazul. Aici, Orchestra de suflători Valahia, sub bagheta dirijorului Virgil Pețanca, a susținut un micro concert de muzică de promenadă. Pe acest fundal muzical CRĂCIUNIȚELE formației de majorete a Centrului Cultural local Ion Vinea, coregraf Tania Moga, au dansat alături de … MOȘ CRĂCIUN, alias Vasile Toma, actor al Teatrului Tudor Vianu. Moș Crăciun a specificat pentru toți copiii: „Am venit în Parcul Mihai Viteazul astăzi fără cadouri. Am venit pentru a mă documenta ce cadouri doriți să primiți cu prilejul Sfintelor Sărbători. Trebuie să știu neapărat ce vă doriți, ca să știu ce să vă aduc data viitoare!”. La orele 17,17 primarul Municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu a aprins, în apaluzele numeroșilor copii, părinți și bunici, tradiționalele luminițe din Bradul de Crăciun, de pe aleile parcului și de pe străzile din oraș. Tot pe scena amplasată în Parcul Mihai Viteazul a susținut un micro recital,  foarte bine primit de public, și cantautorul giurgiuvean Tică Lumînare. Manifestările dedicate unei altfel de sărbători naționale, cum a denumito primarul Nicolae Barbu, într-o recentă conferință de presă, s-au încheiat cu Retragerea cu torțe a detașamentelor MAI. Această ultimă acțiune s-a organizat și desfășurat în premieră la Giurgiu și la ea au participat, pe lângă Orchestra de suflători Valahia, detașamentele militare ale: Inspectoratului județean de jandarmi; Inspectoratului județean de poliție; Inspectoratului județean pentru situații de urgență și Poliției locale Giurgiu.

Heliade CĂLIN