
La sfârşitul lunii trecute, datoriile totale mai vechi de 90 de zile acumulate de autorităţile locale au depăşit 180 de milioane de lei. Cu 40 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar patru judeţe sunt cu plăţile la zi. Vorbim despre Harghita, Covasna, Alba şi Sibiu.
Cele mai înglodate în datorii sunt autorităţile locale din judeţul Vâlcea. Datoriile mai vechi de 90 de zile depăşesc 31 de milioane de lei. În topul ruşinii urmează Constanţa, cu datorii de peste 25 milioane de lei. Judeţul Suceava are şi el de plată aproape 13 milioane de lei, iar judeţul Giurgiu are facturi neachitate de peste 11 milioane de lei.
Colegii de la Jurnalul Naţional au alcătuit şi un Top 10 al celor mai îndatorate primării. Cap de lista este Suceava. Municipiul a adunat datorii de peste 11 milioane de lei. Pe locul doi este primăria Mangalia, cu peste 9 milioane de lei. Urmează comuna vâlceană Prundeni, cu peste 8 milioane de lei, urmată la mică distanţă de comuna ilfoveană 1 Decembrie. Capitala are şi ea arierate ce depăşesc 5 milioane de lei.
În ceea ce priveşte situaţia primăriei municipiului Giurgiu, primarul Nicolae Barbu preciza, în cadrul conferinţei de presă de joi, 3 august:
„Putem vorbi despre arierate prin prisma locuitorilor, şi aici este vorba de aproape 70 de miliarde de lei vechi. Dar noi, ca instituţie, nu avem aşa ceva. De altfel, dacă ar fi să vorbim strict legal, având arierate, nu mai poţi face investiţii. Ori, la nivelul municipiului, s-au tot pornit lucrări de investiţii”, spunea Nicolae Barbu.
De asemenea, primarul municipiului mai preciza, în aceeaşi conferinţă de presă, că legea permite ca, odată cu achitarea a cinci procente din valoarea arieratelor, să poţi, totuşi, demara lucrări de investiţii.
„Noi, ca Primărie, am reuşit totuşi să ne achităm datoriile de anul trecut, când ne-am bazat pe guvernul tehnocrat care ne-a înşelat aşteptările. Acum, aşa cum spuneam şi mai devreme, nu avem aşa ceva!”, a mai spus primarul Barbu.
(Jurnal)