Dan MOTREANU: „România va primi 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice”

0
354

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord privind planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Rusia.

REPowerEU va fi implementat de către statele UE prin introducerea unui nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, partea de granturi din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență (MRR) va fi majorată cu 20 miliarde de euro. Prin acest mecanism, România va avea acces la încă 1,39 de miliarde de euro, în plus față de suma de 29,2 miliarde de euro, obținută prin PNRR.

Este prevăzută finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina.

Fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare și Reziliență, aproximativ 200 miliarde de euro, vor putea fi utilizate de țările care doresc să investească mai mult în proiecte energetice.

Posibilitatea transferului de până în 12,5% din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală către RePowerEU anulată.

Se vor finanța măsuri pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investiții în sectorul gazelor naturale, eficiența energetică, dar și finanțare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile. În grupul PPE, am reușit să introducem în posibilitățile de finanțare și sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în țară noastră până în 2030.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)