Dan MOTREANU: „Refuzul Austriei de aderare a României la spațiul Schengen, temă dezbătută în Parlamentul European”

0
331

Mai mulți oficiali ai Uniunii Europene și-au exprimat sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European pe tema refuzului Austriei de a vota în favoarea aderării României.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că obţinerea aderării României şi Bulgariei la zona Schengen va rămâne prioritatea sa principală şi a spus că este hotărâtă să obţină acest lucru anul viitor. «Cu România și Bulgaria în spațiul Schengen, vom fi cu toții mai puternici, mai siguri și vom proteja mai bine toate frontierele noastre. De aceea, cu toții am pierdut prin votul de săptămâna trecută. Există un singur câștigător, iar acesta locuiește la Kremlin. Și știu că decembrie este luna cadourilor, dar eu spun: fără cadouri pentru Putin», a declarat Ylva Johansson.

Vladimir Balas, reprezentantul preşedinţiei cehe a Consiliului UE, şi-a reiterat la rândul său convingerea că România și Bulgaria merită să adere la Schengen. «Viitoarea preşedinţie suedeză şi-a exprimat determinarea să continue aceste eforturi», a anunțat Vladimir Balas.

La rândul său, președintele PPE, Manfred Weber, a afirmat că votul de săptămâna trecută a fost o greșeală pentru că România și Bulgaria au introdus în ultimii ani un control riguros la frontiere.

«România și Bulgaria nu sunt de vină de cifrele mari de migranți. Cifrele Frontex arată că România și Bulgaria nu sunt pe ruta migrației. Mai degrabă ar trebui să vorbim de Ungaria, Viktor Orban a deschis granițele. Acolo există probleme cu migrația ilegală. Veto-ul a fost greșit, iar cetățenii români și bulgari se pot baza pe sprijinul PPE», a afirmat președintele PPE.”

(Dan Motreanu- europarlamentar în grupul PPE și vicepreședinte al PNL)