Dan MOTREANU: „Plenul Parlamentului European a aprobat organizarea unei dezbateri în urma refuzului Austriei de a accepta admiterea României în spațiul Schengen”

0
311

Plenul Parlamentului European a aprobat organizarea unei dezbateri în urma refuzului Austriei de a accepta admiterea României în spațiul Schengen, dezbaterea ce va avea loc astăzi, 13 decembrie.

Organizarea dezbaterii a fost propusă de Grupul PPE, grupul Socialiștilor și Grupul RENEW.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, va prezida dezbaterea, care se desfășura în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Plenul Parlamentului European a adoptat, în luna octombrie, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Pe agenda sesiunii Parlamentului European din perioada 12-15 decembrie, la care voi participa, se află și alte subiecte importante:

Stimularea utilizării surselor regenerabile de energie. Vom dezbate o nouă lege care prevede accelerarea acordării de autorizații pentru noi instalații de energie regenerabilă, precum panourile solare sau turbinele eoliene.

Prioritățile pentru Consiliul European din decembrie. Într-o dezbatere cu Comisia și președinția cehă, vom prezenta solicitările și așteptările înaintea summitului UE din 15 decembrie.

Bugetul pe termen lung al UE are nevoie de o revizuire urgentă din cauza crizelor actuale. Vom solicita o reformă a bugetului UE pentru a răspunde mai eficient la nevoile în evoluție, pentru a aborda lacunele de finanțare, pentru a crește flexibilitatea și capacitatea de reacție la crize.

Poporul ucrainean va primi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2022 al Parlamentului European. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze de la distanță plenului.”

(Dan Motreanu- vicepreședinte PNL și europarlamentar liberal)