Jurnal Giurgiuvean

Dan MOTREANU: „Până în 2026, femeile ar trebui să dețină 40% din pozițiile de top în marile companii listate la bursă.”

Europarlamentarul Dan Motreanu a votat acordul dintre Parlamentul European și Consiliu pentru o noua lege cunoscută sub numele de „Femeile în consiliile de administrație”, care are obiectivul de a asigura echilibrul de gen în rândul administratorilor neexecutivi ai societăților cotate la bursă.

„Noua lege adoptată va introduce proceduri transparente de recrutare în companii, astfel încât cel puțin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator sunt ocupate de membri ai sexului subreprezentat până la sfârșitul lunii iunie 2026. Procedurile de selecție vor trebui să păstreze „meritul” drept criteriu esențial și vor trebui să fie transparente.

În 2021, doar 30,6% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă din UE erau femei, cu diferențe semnificative între țările Uniunii (de la 45,3% în Franța la 8,5% în Cipru). Chiar dacă reprezentarea a crescut în consiliile de administrație, sub una din zece dintre cele mai mari companii cotate la bursă din țările Uniunii au o femeie pe postul de președinte sau de director general în 2022.

În țările în care în care au fost introduse deja cote obligatorii, a crescut considerabil numărul femeilor in pozițiile de top, acestea demonstrându-și, fără discuții, competența.

Companiile listate la bursă vor trebui să transmită autorităților competente o dată pe an informații referitoare la reprezentarea femeilor și a bărbaților în consiliile lor de administrație. Informațiile respective trebuie publicate pe site-ul companiei și trebuie să poată fi ușor de accesat de către publicul larg.Dacă nu au îndeplinit obiectivele în domeniu echilibrului de gen, companiile vor trebui să suporte sancțiuni.

Întreprinderile mici și mijlocii cu mai puțin de 250 de angajați sunt excluse din domeniul de aplicare al acetei legi”.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

Exit mobile version