Jurnal Giurgiuvean

Dan Motreanu: „O nouă măsură de sprijin pentru fermierii din UE prin intermediul fondurilor de dezvoltare rurală.”

Comisia Europeană a propus o măsură excepțională pentru a permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică agricultorilor și firmelor din sectorul agroalimentar.

Această măsură va permite accesarea unui buget de până la 1,4 miliarde de euro. Statele membre vor putea să utilizeze până la 5% din fondurile disponibile din bugetul FEADR pentru anii 2021-2022. Banii vor fi folosiți pentru acordarea unui sprijin direct fermierilor și IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării produselor agricole.

Fermierii ar putea primi până la 15.000 de euro, iar IMM-urile până la 100.000 de euro. Plățile ar trebui să fie efectuate până la 15 octombrie 2023.

Măsura este finanțată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și a fost propusă în contextul creșterilor semnificative ale costurilor de producție. Statele membre vor trebui să prezinte o modificare a programului (programelor) lor de dezvoltare rurală prin care să introducă această nouă măsură.

În 23 martie, a fost adoptat un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro pentru agricultorii din UE. Prin aceste două măsuri, Comisia Europeană încurajează statele membre să sprijine agricultorii angajați în practici durabile.

Săptămâna trecută, am solicitat Comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să elaboreze noi măsuri pentru anul 2023, care să contracareze deficitele de aprovizionare cu alimente și să asigure reziliența UE în fața crizelor actuale sau viitoare. În Grupul PPE, considerăm că, în aceste vremuri, în care costurile de producție cresc, fermierii au nevoie de siguranță și de predictibilitate”.

(Dan Motreanu- europarlamentar liberal)

Exit mobile version