Dan MOTREANU: „ Fonduri europene pentru înființarea de centre de colectare a deșeurilor”

0
192

Europarlamantarul liberal Dan Motreanu anunță despre oportunitatea autorităților locale de a depune cereri de finanțare pentru înființarea de centre de colectare separată prin aport voluntar.

Programul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, suma totală fiind de 587.860.000 de euro, din care 135.660.000 de euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR.

Aceste centre vor face posibilă colectarea deșeurilor menajere care nu pot fi colectate prin sistemul din ușă în ușă:

« deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale;

« fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Ținta propusă este construirea a 565 de centre, valoarea maximă fiind de 778.720 de euro pentru un centru.

Beneficiari eligibili:

« Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora), organizate la nivel de municipiu, oraș, comună și județ și asocieri ale acestora (ADI);

« Alte asocieri legale de UAT-uri, constituite pentru aplicarea la Planul Național de Redresare și Reziliență precum și în scopul dezvoltării, modernizării și completării sistemelor de management integrat al deșeurilor.

Un solicitant poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar suma totală pe care o poate primi este de cel mult 15 milioane de euro.”

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)