Dan MOTREANU: „Comisia Europeană invită Consiliul să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite României, Bulgariei și Croației să adere la spațiul Schengen”

0
304

Anunțul Comisiei Europene este un mesaj important pentru Consiliul Uniunii Europene, forumul decizional pentru aderarea la spațiul Schengen.

De ani de zile, aceste state membre ale UE au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina, se afirmă în comunicatul Comisiei Europene.

A deveni parte integrantă a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile.

România dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională, afirmă Comisia Europeană.

Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct.

În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării.

Misiunea voluntară de anchetă, care a avut loc în octombrie 2022, a confirmat faptul că România și Bulgaria au continuat să pună în aplicare noile norme și instrumente și au consolidat în mod substanțial și aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale. În plus, aceste două țări au dovedit că au un istoric exemplar în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen.

Plenul Parlamentului European a adoptat, în luna octombrie, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

M-am numărat printre inițiatorii proiectul de rezoluție, alături de mai mulți europarlamentari români.

Subiectul aderării României la spațiul Schengen va fi discutat de Consiliul Uniunii Europene, la reuniunea Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)