Dan MOTREANU: „Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România în 1918, prin actul votat de Sfatul Țării în data de 27 martie”

0
1156

Românii de peste Prut au păstrat vie conștiința națională, în ciuda încercării de rusificare forțată, promovată de Imperiul Țarist. Românii de peste Prut au reușit să folosescă momentul istoric al destrămării Imperiului Rus, după Revoluția din februarie 1917.

„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama sa România”, se arăta în Declaraţia de Unire aprobată de Sfatul Țării.

Votul din Sfatul Țării a respectat principiul autodeterminării naționalităților, formulat de președintele SUA, Woodrow Wilson.

Unirea cu Basarabia a fost urmată, în același an, de unirea cu Bucovina și de cea cu Transilvania.

Din păcate, în 1940, URSS a ocupat Basarabia, în urma pactului dintre Stalin și Hitler. Regimul sovietic a impus un regim de teroare și a practicat o politică de deznaționalizare a românilor.

Astăzi, suntem datori să dăm dovadă de clarviziune și curaj, la fel ca românii din 1918.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat, recent, legea prin care limba română primeşte statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

Sprijinirea Republicii Moldova este pe agenda Parlamentului European. Plenul Parlamentului European a dezbătut încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova și va vota o rezoluție pe această temă. Pe de altă parte, suntem pregătiți să votăm propunerea Comisiei Europeane privind creșterea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro. În acest fel, suma totală alocată Republicii Moldova pentru asistență macrofinanciară va ajunge la 295 de milioane de euro.

(Dan MOTREANU, vicepreședintele PNL)