DAJ Giurgiu: ”Temperaturile scăzute de la începutul lunii aprilie, pentru culturile pomicole și în special la soiurile timpurii, au determinat riscul obținerii  producției de fructe, din acest an!” 

0
529

Un comunicat al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Giurgiu, instituție condusă de către director Petra Ochișor, face câteva precizări importante privind temperaturile scăzute de la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. 

Astfel Directorul DAJ menționează faptul că la începutul lunii aprilie, pentru culturile pomicole și în special la cireș, cais și piersic, soiuri timpurii, aceste temperaturi scăzute  au determinat riscul obținerii  producției de fructe, în acest an.

          FOTO: Petra OCHIȘOR- director Direcția pentru Agricultură                 Județeană Giurgiu

Atât temperaturile scăzute, însoțite de vânt puternic și ploaie,  au determinat scuturarea florilor de la speciile pomicole menționate anterior, înainte de formarea lor integrală și polenizarea lor.

Conform aceluiași comunicat  suprafețele afectate din domeniul pomicol, deși nu există  o situație finală, sunt cele din localitățile Băneasa, Slobozia și Izvoarele, unde există plantații pomicole de cais, piersic și cireș.

Fermierii însă au avut cunoștință de prognoza meteo și au avut posibilitatea utilizării unor măsuri preventive (perdele de fum cu brichete fumigene și grămezi de material fumigen).

În ceea ce privește culturile de cereale, la cele însămânțate în toamna anului trecut ( grâu, orz, răpită), efectele temperaturilor scăzute din această perioadă nu sunt semnificative la acest moment.

În ceea ce privește sectorul viticol nu  există semne privitoare la anume efecte ale acestor fenomene, iar la culturile legumicole din spațiile protejate cât și la culturile legumicole din câmp ( cartof, ceapă, usturoi ) nu s-au semnalat  probleme deosebite.

Directorul Direcției, Petra Ochișor. menționa totodată că în sprijinul fermierilor giurgiuveni, reprezentanții DAJ Giurgiu au transmis informații utile privind măsurile ce se aplică în situațiile cu temperaturi și fenomene meteo nefavorabile.

Domnia sa mai preciza faptuil că starea de vegetație a culturilor agricole, din perspectiva efectelor fenomenelor meteo nefavorabile, este monitorizată și dacă situația o impune vom  reveni cu informații.

(Jurnal)

Sursa: Prefectura Giurgiu