DAJ Giurgiu , la zi cu plata subvențiilor pentru majoritatea  beneficiarilor de programe

0
264

    Pentru un  număr de 320 de beneficiari ai HG 943/2018, cultivatori de tomate, s-au făcut déjà plățile pentru subvenții prin Direcția pentru Agricultură a Județului Giurgiu (DAJ) – ne spunea zilele trecute , directorul instituției, Petra Ochișor. Pentru cei 29 de beneficiari rămași  urmează ca ultima plată să se facă miercuri 19 decembrie , întârzierea datorându-se după unor mici probleme ivite în redactarea documentelor ce urmau să fie depuse de beneficiari –  ne mai spunea directorul DAJ.

Directorul Direcției  ne mai spunea că plăți din subvenții  au fost efectuate și pentru alți 16 beneficiari ai programului HG 500/2017 privind întreprinzătorii pe programul de achiziție și  comercializare a lânii prin centrele autorizate de la nivelul țării.  De precizat că pe programul de subvenționare a motorinei în acvacultură , 2018, s-a înscris un singur beneficiar ale cărui documente se află în procedură de finalizare…

Abatoare mobile

   Pentru procedura de achiziție a abatoarelor mobile prin mdata de  30 decembrie, a acestui an – preciza directorul DAJ.  Întrebată ce aduce nou aceste abatoare mobile, Petra Ochișor ne-a spus: Într-un județ în care  punctele de sacrificare la ovine, caprine, tineret bovin și suine (porci)  se pot număra pe degetele de la o mână, un astfel de obiectiv constituie  un plus pentru crescătorii de animale. Din păcate condițiile impuse pentru înființarea unor astfel de abatoare este puțin cam restrictivă , descurajându-i pe eventualii întreprinzători. În primul rând eligibilitatea financiară… Se impune ca beneficiarul să fi ieșit pe plus , în  plan financiar, în ultimii doi ani. O altă condiție dificilă este obligabilitatea existenței fosei septice sau a unei canalizări,  ca și racordul la o rețea electrică  și multe alte condiții cu caracter general.  La fel de adevărat este însă faptul că un astfel de abator este extreme de necesar pentru că din acel moment oricine poate apela , în orice perioadă a anului ( cu predilecție de sărbători) la ele. Odată cu sacrificarea anim buletine ce atestă siguranța la consum a produsului. Prezența mai multor magazine ce desfac carne în Municipiul și județul Giurgiu demonstrează necesitatea acestor abatoare. O ofertă pe care ar trebui să o aibă în vedere toți cei ce sacrifică animale în tot timpul anului și care, așa cum spuneam,   dețin puncte (magazine) de comercializare a cărnii și produselor din carne – a mai menționat directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor.   

(Tincu Florian)