Dacă examenul de bacalaureat s-ar ţine mâine, niciun sfert dintre elevii clasei a XII-a nu ar obţine media de promovare!

1
101

bac-2010-laszlo-mihalyInspectoratul Şcolar Judeţean (I.Ş.J.) Giurgiu a făcut publice procentajele de promovabilitate la simularea pentru examenul de Bacalaureat din anul şcolar 2015-2016. Din păcate, ca şi anul trecut, rezultatele nu sunt deloc satisfăcătoare, nici măcar un sfert dintre elevii giurgiuveni, de liceu, nereuşind să obţină la această simulare măcar media minimă de promovare – 6 .

În continuare, vă prezentăm datele oficiale furnizate de purtătorul de cuvânt al I.Ş.J. Giurgiu, prof. Georgeta Stănescu.

 Clasa a-XI-a

– 84,20% – prezenţa la probele scrise

– 15,40% – medii mai mari sau egale cu 6,00

– 41,30% – note mai mari sau egale cu 5,00 – limba şi literatura română;

– 26,50% – note mai mari sau egale cu 5,00 – proba obligatorie a profilului (matematică/istorie).

Clasa a-XII-a

– 75,17%/ 85,2% – prezenţa la probele scrise

– 24,70% – medii mai mari sau egale cu 6,00

– 55% – note mai mari sau egale cu 5,00 – limba şi literatura română

– 40,40% – note mai mari sau egale cu 5,00 – proba obligatorie a profilului (matematică/istorie)

– 53,40% – note mai mari sau egale cu 5,00 – proba la alegere

Ce este de făcut în timpul scurt ce a mai rămas?

Prof. Georgeta Stănescu ne-a precizat măsurile stabilite la nivelul judeţului pentru îmbunătăţirea rezultatelor obţinute de elevi la examenele naţionale, şi anume: monitorizarea participării elevilor la orele de pregătire suplimentară; realizarea unor portofolii ale elevilor cu subiecte rezolvate de tip examene naţionale; realizarea de planuri de învăţare personalizate pentru elevii care obţin note sub 5 la evaluările periodice; evaluare prin teste de tip examene naţionale şi analiza progresului în raport cu rezultatele obţinute în februarie/martie 2016; informarea periodică a elevilor şi părinţilor despre nivelul pregătirii pentru examenele naţionale; pregătirea psihologică în vederea conştientizării importanţei examenului prin discuţii ale diriginţilor şi consilierului şcolar cu elevii şi părinţii.

Nici ”ai lor” nu sunt mai de fală!

Precizăm că nici la nivel naţional lucrurile nu stau mai bine – doar 25,76% dintre elevii de clasa a-XI-a şi 38,39% dintre elevii de clasa a-XII-a au obţinut medii de promovare la simularea examenului de Bacalaureat, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (M.E.N.C.S.). În 4 judeţe, rata de promovare la clasa a-XII-a a fost de peste 45%: Cluj (47,5%), Alba (46,6%), Galaţi (46,2%) şi Iaşi (46%). La polul opus, procente de promovare sub 25% s-au înregistrat în judeţele Giurgiu (24,7%) şi Ilfov (18,4%). În ceea ce priveşte rezultatele elevilor de clasa a-XI-a, procente de promovare de peste 30% s-au consemnat în 5 judeţe: Cluj (32,7%), Suceava (31,7%), Iaşi (30,9%), Prahova (30,8%) şi Alba (30,7%). Sub pragul de 20% s-au înregistrat în judeţele Timiş (19,9%), Teleorman (18,4%), Giurgiu (15,4%) şi Ilfov (11,4%).

MEC vine cu o soluţie de avarie!

În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice solicită Inspectoratelor Şcolare judeţene monitorizarea atentă a programului de pregătire a elevilor de liceu prin inspecţii şcolare tematice şi consultări cu comisiile metodice din licee, precum şi a planurilor individuale de remediere, în cazul elevilor cu rezultate slabe la simulare. Mai mult, pentru elevii de clasa a-XII-a, Ministerul Educaţiei recomandă organizarea unor simulări judeţene la începutul lunii mai, care să urmărească evoluţia elevilor şi să permită planuri remediale specifice.

Teodora NICOLAU

1 COMENTARIU