corbeaZilele trecute am primit pe adresa redacţiei noastre o nouă decizie a instanţelor  care confirmă faptul că cel considerat de către unii providenţial pentru comuna Prundu,  primarul Cătălin Corbea, are suficiente păcate pe conştiinţă şi că aşa cum am scris de atâtea ori până acum, personajul respectă  convenţiile sociale doar în funcţie de interesele sale, acţionând după sintagma ”Aici, Legea sunt EU!”

”…ameninţare lovire şi alte violenţe!”

De data aceasta este vorba despre o decizie a Curţii de Apel  Bucureşti (secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal), pronunţată în dosarul nr. 2354/122/2014.

Situaţia de fapt descrisă de instanţă  face referire la o serie de  evenimente ce îl au ca protagonist principal pe acelaşi “arogant” personaj, Corbea Cătălin. Este o modă în România ca pentru a-ţi arăta potenţa financiară şi că deja aparţii unei “clase sociale superioare” trebuie să îţi iei, musai, armă de vânătoare. Indiferent dacă eşti sau nu pasionat de acest sport, (considerat sângeros de către unii), dacă stai bine în cizme va trebui să epatezi cumpărându-ţi şi o armă. Puţini însă mai şi respectă ulterior regimul armelor şi muniţiilor. Ba chiar posesia unei arme le conferă uneori, o doză de violenţă.  Dosarul mai sus menţionat se referă tocmai la o astfel de manifestare. Este vorba despre o sentinţă a Tribunalului Bucureşti în urma măsurii dispuse de către Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice Giurgiu ca urmare a verificărilor efectuate de organele de poliţie în urma  unor plângeri formulate de mai multe persoane care îl acuzau pe Corbea de săvârşirea infracţiunii de ameninţare , lovire şi alte violenţe.

În acest sens Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice a fost informat cu privire la aceste aspecte, ocazie cu care s-a  dispus anularea autorizării  şi retragerea permisului de port armă.

Tot în cadrul aceluiaşi document se descrie faptul că, la data de  30.07.2014, un agent de pază de la o societate G. O. SRL, a sesizat faptul că în timp ce se afla în serviciu la o societate din com. Prundu,  a văzut cum primarul  Cătălin Corbea, împreună cu alte persoane, încărcau  dintr-un garaj al societăţii o serie de bagaje într-o autoutilitară. Printre acestea paznicul a observat  arme şi muniţii… Echipele operative deplasate la faţa locului  au constatat că primarul Corbea Cătălin (posesor al unui permis de armă eliberat la data de 08.08.1993 de către I. F.J Giurgiu), s-a deplasat cu autoutilitara  marca Mercedes împreună cu mai multe persoane  cu scopul de a încărca şi a muta mai multe bunuri,  inclusiv arme  şi muniţii,  într-o  locaţie aflată la circa 30 de metri de locul în cauză.

 Arme şi înjurături

Din referatul, cu propunere de casare întocmit de  către un laborator din cadrul serviciului amintit  reiese faptul că armele şi muniţiile erau asigurate, iar numitul Corbea Cătălin  în data de 30.07. 2014 le-a  demontat. Conform aceluiaşi document, în timp ce armele erau încărcate în maşină, între Corbea Cătălin şi  împuternicitul legal al firmei s-a declanşat un schimb de replici şi expresii jignitoare.

Ulterior, ca urmare a cercetărilor efectuate Cătălin Corbea a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea art. 36 alin 1 lit b, privind transportul armelor de vânătoare, făcându-se menţiune în procesul verbal cu privire la anularea dreptului de deţinere port şi folosire a armelor şi muniţiilor. În fapt această anulare făcând şi obiectul dosarului de pe rolul Tribunalului Giurgiu.

Instanţa a mai relevat faptul  că: ”primarul Cătălin Corbea,  a participat la un conflict care,  a implicat loviri şi alte violenţe, ceea ce demonstrează  că acesta prezintă  pericol pentru ordinea publică şi integritatea corporală a persoanelor. Din moment ce  acesta nu a fost în măsură să aplaneze un conflict verbal incipient, ci dimpotrivă,  a acţionat astfel încât s-a extins şi a implicat şi loviri,  este evident că acesta reprezintă o stare de pericol.”

În concluzie Completul de judecată a considerat că ”o persoană care nu se poate stăpâni în condiţii de stres, fie şi ca urmare a unei provocări venite din partea unei alte persoane, nu se poate considera, că va fi în măsură să se stăpânească  în situaţia în care ar avea asupra sa o armă letală…”

Instanţele locale spun una, Curtea de Apel Bucureşti face dreptate!

Deşi toate  menţiunile  inserate conturau ideea că acţiunile primarului Corbea Cătălin contravin unei conduite normale a unui posesor de arme, instanţa Giurgiu a admis în parte acţiunea formulată de reclamantul Corbea Cătălin, în contradictoriu cu pârâtul: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. În consecinţă a anulat Dispoziţia de anulare a autorizării şi retragerii permisului de armă nr. 54581/10.07.2014 emisă de I.P.J. Giurgiu – Serviciul Arme Exploziv şi Substanţe Periculoase. Dovada elocventă că în continuare în unele instanţe din România dacă ai bani suficienţi şi suficiente relaţii poţi confisca oricând adevărul.

Nemulţumiţi de sentinţa dată de către instanţa Giurgiu, IPJ a depus recurs la Curtea de Apel Bucureşti. De data aceasta însă instanţele au judecat drept şi pe baza unor probe evidente, ele au dat câştig de cauză Inspectoratului admiţând recursul celor din Poliţia Giurgiu.

Primar, cowboy  sau porcar …

Această speţă demonstrează  încă o dată utilitatea unor expertize psihologice mult mai temeinice atunci când se fac evaluările pentru obţinerea permiselor de port armă. Pe de altă parte, prin această sentinţă am dorit să demonstrăm cum banul şi funcţia modifică substanţial comportamentul unor personaje de genul primarului din Prundu, Cătălin Corbea. În cazul de faţă Corbea s-a considerat un fel de cowboy ce  deţine puterea absolută, sfidând orice regulă, bazându-se după cum susţin instanţele de judecată pe ameninţarea cu pumnul, armele, banii şi relaţiile personale…

Din păcate termenul de cowboy, în cazul lui Cătălin Corbea capătă de data aceasta valenţe strict etimologice, definind nu profesia acestuia (mai degrabă de porcar, dacă ar fi să luăm în calcul fermele sale de animale), ci comportamentul social rudimentar, acela de ”văcar”!

(Jurnal giurgiuvean)