646x404Cum se desfășurau Revelioanele giurgiuvenilor în vremea lui Ceauşescu. La ce se stătea la coadă…

Petrecerile de Revelion în vremea regimului comunist, însemnau petreceri între  prieteni , destul de restrânse . Mesele erau aranjate în sufragerii neîncălzite, cu mese modeste şi mâncăruri improvizate, în faţa televizoarelor alb negru și foarte rar color , la singurul program:  cel al TVR. Punctul culminant  pe care toată lumea îl ura dar îl aștepta parcă sperând să se întâmple ceva, era cel reprezentat de mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu, de la miezul nopţii.

Crăciunul nu exista, Moș Crăciun fusese izgonit , locul său fiind luat de Moș GERILĂ pe care îl simțeam cu toții în apartamentele prevăzute cu godin-uri ce își scoteau coșurile de fum pe gemulețele de la baie…

Aseară, la telejurnal…

Așa că punctul culminant al Sărbătorilor de iarnă rămânea Revelionul, iar pregătirile pentru acesta începeau cu câteva zile înainte.  Galantarele  goale cam în tot timpul anului, erau acum luate cu asalt, mai ales  atunci când se anunțau portocale ( rareori banane) și cozonaci care oricum erau simbolici că gust nu prea aveau. De aceea ieșise pe vremea aia și un cântec ce se cânta subversiv prin căminele studențești , un cântec ce suna cam așa:  …Aseară, la telejurnal, am văzut…cașcaval! Un produs extrem de rar, care pleca evident numai la export! Coada la pâine (în ultimii ani vândută doar pe cartelă), la hârtia igienică, la șervețele, la artificii, la țigări ”Arberia” sau BT și multe altele… era iminentă în aceste zile! Norocul noatru, al giurgiuvenilor, era micul trafic la bulgari unde vecinii noștri aveau alimentarele pline cu de toate…  

Inventivi, cetățenii încropeau totuși  masa de Revelion din ce găseau. Noi eram mai norocoși căci mulți proveneau din satele și comunele  din preajma municipiului unde majoritatea creștea câte un porc, un curcan , fiecare frământând cozonaci în casă … Mărfurile de contrabandă erau cafeaua procurată pe sub mână, vinul spumant în loc de şampanie, bananele puse din timp la copt, în ziare, cârnaţii și salamurile speciale procurate cu relații de la gestionarii care erau respectați ca niște împărați. Salata de boeuf se făcea în casă , porcii fiind tăiaţi cu mare precauție în gospodăriile de la ţară. Chiar şi aşa, improvizată, masa de Revelion era cea mai îmbelşugată din an. Una dintre răsfățuri era țigerea Kent pe care unii o fumau în acea noapte ca un fel de protest împotriva lipsurilor impuse de regim… 

 În lipsa petrecerilor la restaurant, rezervate în ultimii ani ai  regimului doar nomenclaturiştilor, marea distracție a giurgiuvenilor era filmul văzut pe video care se închiria cu ora sau cu caseta… Seara de Revelion era singura din an în care Televiziunea Română difuza un program prelungit , până dimineața.  

 La televizor, startul petrecerii se dădea pe la ora 21.00. Programul de Revelion de la TVR începea cu Corul şi Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii. Urma un program de muzică populară şi celebrele scenete umoristice, cele mai apreciate din tot programul de Revelion. Ani la rând românii şi-a petrecut Revelionul cu Toma Caragiu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Ştefan Bănică sau Florin Piersic. Scenetele umoristice care amuzau românii în noaptea de Revelion treceau înainte prin cenzura de partid, pentru ca nu cumva umorul să lezeze sau să atingă conducătorul iubit.

  Niciun Revelion fără mesajul lui Ceauşescu

  Nu exista noapte de Revelion fără mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Înainte de miezul nopţii, fostul dictator intra în casele tuturor românilor pentru a le aminti marile realizări socialiste şi pentru a le urma putere de muncă pentru următorul an. Românii făceau trecerea dintre ani odată cu mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu, transmis la televizor.  ”Dragi tovarăşi şi pretini, cetăţeni ai Republicii Socialiste România, intrăm în noul an cu încrederea deplină în forţele poporului nostru, în capacitatea sa creatoare. Pe baza realizărilor de până acum, privim cu încredere deplină în realizarea programelor de dezvoltare economico-socială, în victoria socialismului şi comunismului în patria noastră”, rîposatul , la Revelionul din 1988, ultimul său mesaj transmis în noaptea dintre ani.  

   Mesajul era urmat de Hora Unirii, după ce ceasul bătea prima oră a noului an. Programul TVR continua cu şlagăre şi scenete umoristice până spre dimineaţă. Nelipsită de la încheierea programului de Revelion era ”Periniţa”. Odată cu ritmurile îndrăgitului dans tradiţional românesc se dădea ”stingerea” nopţii dintre ani. Scenetele în noaptea de 31 decembrie  erau redifuzate în următoarele două zile în cadrul emisiunii „Dacă doriţi să revedeţi”. Ultimul revelion ceauşist  a fost cel din anul 1988-1989. Evident că urarea de bază la mesele de revelion era : Să trăim și să-l vedem pe ăsta împușcat, o dată…!
Și până la urmă lucrul ăsta s-a întâmplat!

1 COMENTARIU

  1. Si totusi,nu era neaparat nevoie sa fii nomenclaturist ca sa petreci un Revelion pe cinste si in acele vremuri,depinde de varsta,loc,anturaj…,de exemplu la Casa Armatei de pe aerodromuri din inima Baraganului,cu bucate alese si traditionale preparate si servite de fetele de la popota,cu o formatie „rock” compusa din soldati si ofiteri,instrumentisti de seama care erau la curent cu ultimele hituri din repertoriul formatiei The Beatles (Lady Madona,Ob-La-Di Ob-La-Da…),Mondial( Atat de Frageda,Iubire Bibelou de Portelan…),Tom Jones (Delilah,The Green Green Grass of Home…),Phoenix (Andrii Popa,Nunta…) s.a.Dar piesa de rezistenta ,asteptata de toti,tineri si varstnici,”indigeni” si domnisoare venite de la Braila sau chiar de la Bucuresti,era „Hei, Tramvai …” (Vremuri )din repertoriul formatiei Phoenix. Nu exista vreo melodie care sa exprime cu desavarsire bucuria tineretii , a muzicii si a dansului,cu moda intr-o continua schimbare care denota chiar scurgerea timpului,numai ca moda se mai intoarce,dar timpul nicidecum.
    „Hei,tramvai,cu etaj si tras de cai,
    Hei,joben ,ce umblai la „Mon Jardin”,
    Hei,bunic,cu monoclu erai sic,
    Hei ,can-can,cu picioarele-n tavan…”

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.