Cum sărbătoresc românii  ziua de 9 Mai,  Ziua Europei. Ce alte semnificații are pentru noi această zi…

0
482

image-2015-05-6-20078017-70-9-mai-ziua-europeiDouă sunt momentele importante pentru noi ale acestei date. Prima este Proclamarea independenţei statale, la 9 mai 1877 care nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: ‘Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de lupta spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. Dar iată că se adaugă și cel de-al treilea eveniment:  ZIUA EUROPEI.

ZIUA EUROPEI. Istoric

 În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.

Cât de europeni se simt românii

 Un studiu realizat anul trecut arată că peste 65% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 23% dintre ei afirmă contrariul.

Procentul românilor care se consideră cetățeni europeni este de 71,4%, față de 68,6% în mai 2014. Ponderea celor care nu se consideră cetățeni europeni este sensibil mai scăzută în aprilie 2015 (22,6%), față de mai 2014 (27,7%).

Românii asociază în primul rând Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulație (84%). Urmează cu 72,7% democrația și drepturile omului și pacea cu țările vecine (72,4%). 67,5% dintre locuitorii ţării privesc UE ca un furnizor de securitate și siguranță, răspunsurile la acest item fiind influențate și de faptul că în contextul tensionat din regiune, apartenența la UE a fost prezentată și percepută ca un factor determinant în asigurarea securității României.

În acelaţi timp, 63% dintre respondenți asociază Uniunea Europeană cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupției, iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale.

Pe de altă parte 52,4% dintre români asociază UE peană în primul rând cu subordonarea față de țările din Vestul Europei, 52% cu intervenția în politica internă a României, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu răspândirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identității naționale și 39% cu birocrația.

Cum celebrăm ZIUA EUROPEI

Ziua de 9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și în țările din jur, cum ar fi Turcia. Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei.

Ziua Europei este marcată în București printr-o serie de momente culturale. Cu acest prilej, la metroul bucureștean vor fi organizate o serie de momente artistice de muzică și dans, expoziții de artă populară și spectacole de circ şi jonglerii, notează Agerpres.

În acest context, între orele 12.00 și17.00, un număr de 12 staţii de metrou, respectiv Piaţa Victoriei 1 şi 2, Gara de Nord, Crângaşi, Eroilor, Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii 1 şi 2, Piaţa Romană, Titan, Aurel Vlaicu şi Pipera, vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene.

 Mai mult de atât, călătorii vor fi întâmpinaţi în staţiile de metrou cu momente artistice de muzică şi dans, vor putea viziona expoziţii de artă populară şi spectacole de circ şi jonglerii, iar copiii se vor bucura de face-painting, în timp ce vor degusta specialităţi şi dulciuri specifice ţărilor participante. 

 Între orele 13.00 şi 18.00, publicul prezent va putea vizita standul României în staţia de Metrou Piaţa Unirii 1. Standul va cuprinde: puncte de informare cu materiale de interes general privind Uniunea Europeană şi materiale de informare MAE; expoziţie de artă populară realizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român; momente artistice „Caluşul” şi „Maramureş” cu participarea Trupei de dans „AS” din cadrul Palatului Naţional al Copiilor, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Alte evenimente dedicate zilei de 9 mai au avut loc, în acest weekend, în Capitală. Astfel, sâmbătă, între orele 10.00 și 18.00, a avut loc a treia ediție a evenimentului „Piaţa Statelor Membre” în cadrul căruia cei prezenţi au avut ocazia să descopere şi să se informeze asupra diversităţii pe care o aduce fiecare stat membru în parte la patrimoniul european. 

Totodată, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a organizat, duminică, în Piața Sfântul Anton din București, un concert de muzică live dedicat Zilei Europei.

Ziua Europei în țară

Evenimentul este marcat, luni, și în municipiul Cluj-Napoca, unde vor fi organizate expoziţii de materiale de informare europeană, în Parcul Central  Simion Bărnuţiu”, lăngă Clădirea Casino. În intervalul 10.00-16.00, curioșii vor putea afla detalii despre activităţile expozanţilor, despre teme europene de interes, să se informeze cu privire la rolul instituţiilor europene, precum şi să obţină informaţii referitoare la programele de finanţare europeană, notează napocanews.ro.

 Începând cu ora zece, în Timișoara va fi organizat un ceremonial militar religios depunere de coroane, buchete și jerbe de flori, la Monumentul Ostașului Român, din Parcul Central. Mai mult, începând cu ora 20.00, mai mulți artiști precum Alexandra Mitroi & BANG, Lidia Buble și Smiley, vor susține concerte în Piața Unirii, informează site-ul tion.ro.

Primăria Aradului marchează Ziua Europei prin iluminarea Podului Traian, la ora 22.00. Designul luminilor a fost inspirat de cel al Podului Libertăţii din Budapesta, a cărui arhitectură a fost model pentru construcţia podului arădean de pe Mureş, informează jurnalaradean.ro.

(Jurnal)