Cum să-ți protejezi computerul de viruși?

0
548

În ziua de astăzi găsești absolut totul online, indiferent de informația pe care cauți. Însă, tocmai pentru că există miliarde de pagini, poți fi susceptibil și la virusarea calculatorului sau laptopului destul de ușor. Sunt însă câteva măsuri pe care le poți lua tocmai ca să te poți proteja de o astfel de neplăcere.

Un virus în dispozitivul electronic personal pe care îl folosești constant poate fi o adevărată tragedie, mai ales dacă ai în respectivul computer documente private, semnături electronice, date personale de carduri etc. Până la urmă, cu toții avem ceva privat fie și că am făcut o singură achiziție online și datele cardului nostru de credit s-a memorat; sau avem contracte importante sau alte documente de importanță majoră.

Fie ce-o fi, ca să te poți proteja, fii atent la următoarele lucruri. În primul rând, investește într-un program antivirus bun. Își merită toți banii, te protejează fix de ceea ce nu dorești să se întâmple și poți sta pe internet ceva mai relaxat. Nu uita să îi faci update când este cazul.

În al doilea rând, chiar dacă ai program antivirus, fii totuși atent ce website-uri frecventezi. Unele nu blochează chiar toți virușii și, dacă accesezi o platformă care nu vine dintr-o sursă de încredere, din nou îți expui datele personale. Dacă laptopul pe care îl folosești pentru muncă, îl folosești și în scop personal, ai grijă. Și chiar dacă nu, întotdeauna încearcă să accesezi adrese de site-uri de la surse de încredere. Spre exemplu, dacă vrei să urmărești un film, încearcă să o faci pe platforme internaționale de încredere, ca Netflix și HBO GO. Dacă vei încerca să descarci un film de pe internet, aici s-ar putea să te expui fără rost. Sunt foarte multe site-uri obscure care oferă o astfel de opțiune, însă te trezești și cu multe reclame nedorite și poate cu ceva mai neplăcut. Dacă îți place să joci diverse jocuri online, cum ar fi jocuri de cazinou, noi îți recomandăm să îți alegi o platformă mare, de încredere, unde datele tale sunt protejate, cum este PokerStars.

În al treilea rând, încearcă să nu accesezi niciun link pe care îl primești de la o adresă necunoscută sau care arată dubios, chiar dacă vine de la un cunoscut. Și contul respectivului e posibil să fi fost virusat. Evită să descarci atașamente din surse necunoscute. Chiar și pe platforme de mesagerie mari pot circula viruși, cum a fost cazul cu Facebook Messenger. La un moment dat, printre mai mulți utilizatori, a circulat un virus care a pus în periol datele persoanelor, indiferent dacă aveau telefoane Android sau iOs.

În al patrulea rând, când vine vorba de telefonul mobil, fii întotdeauna la curent cu noile update-uri și încearcă să acorzi permisiuni aplicațiilor mobile să îți monitorizeze activitatea doar atunci când este necesar. Poți verifica asta periodic din setările telefonului.

De asemenea, există o opțiune care îți poate verifica securitatea aplicațiilor mobile pe care vrei să le instalezi pe telefon. Mai mult, îți poate bloca instalarea dacă acea aplicație vine dintr-o sursă necunoscută. O găsești la setări.

Chiar și pe telefonul mobil poți instala programe antivirus care îți vor face viața mai ușoară. Noi îți mai recomandăm să actualizezi tot timpul sistemul de operare la cea mai recent lansată opțiune.

Atunci când faci cumpărături online, din nou ai grijă cu datele de card pe care le introduci. Cumpără numai de la magazine online de încredere, magazine pe care le cunoști și ai opțiunea de a nu salva datele acelui card pe care îl folosești. O variantă ar fi să ai un card numai pentru astfel de achiziții online, pe care să îl alimentezi după bunul plac și după necesități. Cardul pe care primești salariul poate fi folosit în caz de forță majoră. Ai lua o măsură extra de securitate, în plus, în acest caz.

În concluzie, nu trebuie să faci deloc lucruri complicate ca să te poți proteja de viruși. Trebuie doar să fii mai atent la ceea ce accesezi, să te interesezi de anumite programe antivirus care sunt disponibile pentru orice dispozitiv. Și încearcă să nu dai click pe niciun link sau mesaj care arată straniu sau vine de la un expeditor necunoscut. Și vizitează numai website-uri de încredere, până la urmă datele tale personale sunt în joc.