De curând colegii de la Adevărul ne ofereau câteva idei pentru a evita riscul de a ne intoxica şi totodată murdări mâinile cu vopseaua ouălor de Paşte.
Ei cred că sucul de sfeclă, şofranul, spanacul, afinele, coaja de ceapă sau grepfrutul roşu sunt doar câteva dintre soluţiile naturale de care ne putem folosi pentru a vopsi ouăle de Paşte şi dacă vrem să apelăm la tradiţionala vopsea chimică din comerţ. Sfecla roşie este un colorant natural folosit chiar şi de către cofetari. Deşi roşul obţinut nu va fi niciodată la fel de intens ca acela obţinut din vopseaua din comerţ, el este însă un produs natural. Se taie sfecla roşie în cubuleţe şi se pune la fiert împreună cu ouăle care, în prealabil, au fost spălate. Se foloseşte o cantitate destul de mare de sfeclă, iar în apă se pun şi două-trei linguri de oţet pentru fixarea culorii. După ce apa dă în clocot, se micşorează flacăra şi se mai lasă la foc mic încă 15 minute.
Potrivit ecoalternative.wordpress.com există o sumedenie de alte variante pentru diferite culori: varză roşie: rezultat verde sau albastru în funcţie de culoarea oului; coajă de ceapă roşie: rezultat roşu/ruginiu; coajă de ceapă galbenă: galben-maroniu; – curcumă: rezultat galben; paprica: roşu; fructe de pădure pentru culoarea violet; ceai negru pentru cafeniu; pătrunjel sau urzică pentru galben; spirulină pentru verde; coajă de prun pentru culoarea verde
Totodată redăm şi atenţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, asupra E-urilor pe care le conţine vopseaua de ouă din comerţ, în urma unui studiu făcut pe etichetele produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piaţa din România. În cadrul studiului au fost analizate 20 de produse tip vopsea de ouă, iar rezultatul a arătat că 35% din sortimentele de vopsea care se găseşte în magazine conţin un număr de 7 E-uri!!
Jurnal