Câți dintre giurgiuveni își mai amintesc cum se desfășurau sărbătorile de Paște până în 1989. Rudele de la ţară erau pentru cei mai mulţi sursa principală a meselor în familie , din această perioadă. La oraș oamenii se zbăteau ca să aibă un ou pe masă, drobul de miel fiind înlocuit de multe ori cu carnea de pui! Totul se făcea pe șest. La intrarea în Giurgiu, la ”borcan”, cum era numit punctul de control rutier al Miliției din acea vreme, în aceste zile dinaintea Paștelui, se făcea un filtru unde organele confiscau mieii, după o percheziție minuțioasă a mașinii…
Restricţiile erau, se pare, doar pentru cetățeni, căci în familia Ceauşescu sărbătorile se ţineau cu sfinţenie, spun apropiaţii foştilor conducători. Ţineau post şi ciocneau ouă roşii la fiecare Paşte. În public, oamenii nu vorbeau despre credinţă, iar televiziunile nu vorbeau despre Paşte sau Crăciun.
Tinerilor, pentru a nu merge la denii, UTC-ul le organiza discoteci exact în timpul sărbătorilor pascale . Era modul prin care Nicolae Ceauşescu încerca să-i îndepărteze pe români de credinţă, de biserică. Profesorii nu se salutau cu Hristos a înviat… niciun profesor nu ar fi spus asta a doua zi de Paşte. Nici în birourile de funcţionari, dar mergeau şi ei pe ideea că respectă tradiţiile
Manifestările nu erau interzise în sensul strict al cuvântului cum nu erau interzise nici cultele. Elevilor și studenţilor li se spuneau însă că nu e bine să se ducă la slujba de Înviere.
În pofida interdicţiilor mai mult sau mai puţin directe, în magazine se găseau vopsele pentru ouă şi mai multe alimente decât în mod obişnuit. Orice român dorea să sărbătorească Paştele cu miel sau cozonac putea să o facă. În noaptea de Înviere bisericile din toată ţara erau pline.
În 1980 era intezis transportul alimentelor dintr-un judeţ în altul! Vezi cum reușeau cetățenii să-și aducă mieii acasă, uneori chiar cu sicriul…
***Citiți articolul complet în ediția de sărbătoare a publicației tipărite ”Jurnal giurgiuvean”, de vineri 29 aprilie! Așteptăm comentariile și amintirile d-stră!
Adaugati si ca oamenii nu-si puneau capat zilelor din cauza datoriilor,ca nu era nesiguranta zilei de maine,ca nu spalam la fund batranii Occidentului pentru a trimite niste amarati de banuti batranilor nostri care zac nespalati si neingrijiti si copiilor care-si plang parintii plecati si nu au niciun viitor,ca adevarata foamete e astazi si nu atunci, ca poporul roman e bolnav si dispare cu fiecare zi …
Fals.Nu era interzis sa mergem la denii si toata lumea spunea Hristos a inviat.Da se faceau controale ca miei nu se gaseau la piata iar smecherii furau de la CAP ,IAS.Am avut tot ce trebuia si eram 5 frati si lucra doar tata ca sofer.Hai sa nu suparam pe Domnul ,sa fim corecti si sa nu ducem in eroare pe cei ce nu au trait acele vremuri.HRISTOS A INVIAT!
Si atunci erau unii care traiau mai bine decât pleava, diferența este ca marii hoți se alegeau atunci cu glonțul iar acum se aleg cu banii.