poli-i-ti-din-toata-ara-trimi-i-pe-litoral-nu-vor-fi-insa-in-vacan-a-240882-1

Începând cu acest sezon, la solicitarea autorităților bulgare, polițiștii români , printre care și giurgiuveni, vor fi prezenți și în stațiunea turistică Nessebar, alături de stațiunile deja cunoscute ca destinații cu aflux important de turiști români, Albena, Nisipurile de Aur și Balcic.

La data de 30 iunie , prima serie de 8 polițiști români a plecat în țara vecină pentru a acționa alături de polițiștii bulgari, în stațiunile turistice Albena, Nisipurile de Aur, Balcic și Nessebar. Misiunea polițiștilor români în aceste stațiuni se va desfășura, în perioada 30 iunie—1 septembrie 2015. Aceștia vor fi repartizați în două serii, în intervalele 30 iunie — 31 iulie, respectiv 1 august — 1 septembrie , în fiecare din cele patru stațiuni urmând să acționeze câte doi polițiști români, pe durata fiecărei serii.

Care a fost criteriul de selecție pentru  polițiști

În misiunea din Bulgaria se vor deplasa câte doi polițiști din cadrul inspectoratelor județene de poliție Giurgiu și Teleorman și câte un polițist din cadrul inspectoratelor de poliție județene Constanța, Timiș, Sibiu, respectiv un polițist din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Polițiștii români selecționați pentru a desfășura activitatea în Bulgaria au fost atent instruiți și pregătiți pentru a-și îndeplini cu succes misiunile încredințate, un criteriu obligatoriu de selecționare fiind acela de a fi un bun vorbitor de limbă bulgară. În acest sezon, la solicitarea autorităților bulgăre, față de anul trecut, numărul polițiștilor a fost suplimentat cu câte doi pe serie, întrucât activitățile comune cu polițiștii bulgari vor fi desfășurate și în stațiunea turistică Nessebar.

Care este bilanțul acestei colaborări româno-bulgare

Este al șaselea an în care se organizează asemenea misiuni, activitățile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiștilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct polițiștilor români pentru soluționarea unor probleme, deși se aflau pe teritoriul altui stat. Astfel, în sezonul estival 2014, polițiștii români au consiliat 1.872 de turiști români, în special cu privire la indicarea anumitor destinații și furnizarea unor informații de ordin legislativ din Bulgaria, totodată participând, alături de polițiștii bulgari la 297 de intervenții la diverse evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal și soluționarea unor neînțelegeri legate de operațiunile de schimb valutar.

Polițiști din cele două state acționează în patrule comune în scopul asigurării ordinii și liniștii publice. De asemenea, cooperează și acordă asistență în cadrul activităților specifice, relaționând îndeosebi cu cetățeni ai propriului stat. Așa că giurgiuvenii ce își petrec concediul pe litoralul bulgăresc au toate șansele să întâlnească o serie de concetățeni de-ai noștri, în uniforme de polițiști. (Marian TARU)