Omul politic încearcă, mai ales  în campanile electorale, să-şi impună o imagine proprie care  să capteze şi să fixeze atenţia publicului. Această imagine este un ansamblu de trăsături alese pentru a fi reprezentat în faţa electoratului. Probabil vă veţi întreba: De ce atâta grijă , de ce atâtea eforturi  pentru a făuri o astfel de imagine? Pentru că mai întîi de toate imaginea te face cunoscut sau recunoscut. Ea creează  sau consolidează notorietatea unui candidat, servindu-se de simboluri vizibile. Un profil suficient de bine lucrat reţine atenţia. Imaginea devine în acelaşi timp schiţa unui program. Un anume profil astăzi anunţă o atare acţiune mâine. Aşa se face că imaginea unui politician devine echivalentul mărcilor de fabrică, făcând departajarea între candidaţi ca între branduri. În dialogul de mai jos ne propunem să  redăm imaginea electorală, cât  şi profilul uman al lui Mihai NEAGU, Candidat în Colegiul 1 pentru Senatul României, urmând ca d-stră să faceţi diferenţa…

Reporter: Sunteţi candidat în Colegiul 1 pentru Senatul României, un colegiu în care vă aflaţi în competiţie cu alţi doi giurgiuveni  –  restul listei fiind alcătuită din candidaţi de conjunctură, în slujba unor partide ce speră ca prin ei să obţină ceva la redistribuire. Cum vă  poziţionaţi  până acum în raport cu cei doi candidaţi locali şi care credeţi că ar fi şansele d-stră?

Mihai NEAGU: Faptul că sunt un personaj  nou în politica giurgiuveană poate fi  un avantaj pentru mine şi nu un dezavantaj asa cum spun alţii. Am înţeles asta din rezultatele alegerilor locale. Oamenii  ce alcatuiesc comunitatea giurgiuveana vor în continuare schimbare, oameni noi, necompromişi politic. Şi cred că din această privinţă am toate şansele. În mod cert nu sunt depozitarul unor lucruri reprobabile, consumate în trecutul meu aşa cum se întâmplă de exemplu cu unul dintre contracadidaţi, un personaj extrem de controversat, prezent în ultimii ani în tot felul de scandaluri mediatice. Chiar zilele trecute un ziar bucureştean, îi dedica un spaţiu larg, lui şi unui coleg de-al său de partid, fiind numiţi, dacă îmi amintesc bine “ mafioţii care au speriat Giurgiu”.  Mai cred că cetăţenii au avut destul  timp să se lămurească ce lucruri “minunate” a înfăptuit contracandidatul meu pe vremea cât a fost vicepreşedinte, apoi preşedinte al PSD Giurgiu, prefect, şi chiar deputat în Parlament, pe vremea când actualul locatar al Penitenciarului Rahova, Adrian Năstase era premierul României. La fel de adevărat este şi faptul că a fost unul dintre liderii de top  în ceea ce priveşte lipsa de iniţiative şi interpelări parlamentare. Aşa scria presa, nu o spun numai eu. Faptul că pe mine mă recomandă o carieră militară, asta poate fi o garanţie pentru electorat, nu credeţi?. În armată nu poţi parveni politic. Aici  nu e loc decât de disciplină, de corectitudine, de regulamente, de o ţinută morală impecabilă. Altfel eşti repede cernut, şi trecut pe linia de triaj.  Ca să mă întorc la întrebarea d-stră aş spune că şansele mele sunt în mâna giurgiuvenilor, cetăţeni pe care n-o să încetez să-i respect, indiferent de ce vor vota pe 9 decembrie.

REP: Deşi nu s-au confirmat încă, sunt zvonuri care vorbesc despre tot felul de modalităţi ingenioase de a livra oamenilor mită electorală. Ştiţi ceva despre asta?

M.N: Nu mi-am propus ca în această campanie electorală să organizez flagrante, dar am auzit şi eu despre maşini ce împart salam din poartă în poartă, de porci tăiaţi şi împărţiţi ca pomană pentru reuşita unor candidaţi, de miile de  telefoane mobile cumpărate la kilogram,  la preţuri de doi lei,  sau de promisiuni sarcastice făcute contracandidaţilor din Colegii, de genul “te fac ambasador!”, de parcă funcţiile astea s-ar da ca gogonelele la piaţă sau ca posturile de directori în deconcentrate…

Rep: Au fost voci care au sugerat că şi gesturile d-stră cu ochelarii de vedere oferiţi gratuit giurgiuvenilor sau cel cu organizarea balului seniorilor au fost tot un fel de mite electorale. Cum comentaţi?

M.N: Ştim noi cam de unde vin vocile astea! Noi vrem să venim în ajutorul familiilor defavorizate, a bătrînilor şi a celor care chiar au probleme cu vederea. Aceste acţiuni ale noastre sunt începute cu mult timp înainte de campania electorală,fiind realizate cu bunavointa Fundatiei “Fondul Regional pentru educatie si cultura” iar ele nu se vor încheia în data de 9 decembrie ca în cazul celorlalţi contracandidaţi ai mei. Nu uitaţi că am promis un revelion pensionarilor acestui oraş, o sărbătoare la care probabil voi fi prezent şi eu. Investiţia mea este pe termen lung. Eu nu promit decât ceea ce pot să fac. Şi am probat deja că pot face multe pentru cetăţenii acestui oraş. Zilele trecute am ajutat un copil bolnav. Am făcut asta pentru că aşa am simţit, nu am dat fuga la presă să mă împăunez cu laurii acestei realizări. Mulţi dintre membrii organizaţiei, aflaţi în nevoi -ca mare parte dintre cetăţenii acestui municipiu – au apelat la mine încă de când am preluat, ca lider, această organizaţie. Dar niciodată nu m-am gândit că aceste lucruri le-aş putea folosi ca pe un capital de imagine în alegeri. Este o ipocrizie pe care eu n-o înghit. “Sunt un Om Drept” – aşa cum sună şi sloganul cu care am intrat în această competiţie. Este o calitate definitorie pentru caracterul meu.

O să vă daţi seama de asta.  Cinstea, omenia, fac parte din structura mea umană. M-am născut cu glanda respectului şi a dragostei de oameni pe care nimeni nu mi-o va putea amputa vreodată.  Gesturile umane, ajutorul dat celorlalţi nu trebuie contabilizate ca mită electorală. Ele au fost făcute indiferent  de clasa socială sau de etnia celor ce au cerut şi primit ajutor de la mine. Una este să te duci la un om cu un salam sau cu un telefon mobil, când el moare de foame, şi alta este să investeşti pe termen lung în sănătatea lui şi a familiei sale.

Rep: Credeţi sau nu în coincidenţe?  De exemplu în aceea că  ajutoarele sociale au sosit de la UE exact în timpul campaniei electorale la parlamentare?

M.N: Cu siguranţă că nimic nu este întâmplător.  Despre acest subiect ştiu că presa din ţară deja a scris.  Sunt cazuri de primari care împart ajutoare cetăţenilor, condiţionându-i să voteze cu anumiţi candidaţi din anumite Colegii. Oamenii noştri ne spuneau că nici Giurgiu nu face excepţie de la acest  procedeu. Din păcate tot felul de funcţionari de stat, chiar dacă le este interzis acest lucru, devin agenţi electorali, punându-se în slujba unor politicieni veroşi ce continuă să îi folosească, la fiecare 4 ani, pe oamenii disperaţi, bolnavi, încorsetaţi de griji, de datorii, familii cu mulţi copiii, rătăcind după un loc de muncă, în chip de masă de manevră. Din păcate prea puţini oameni au fost dispuşi să iasă în Piaţa publică şi să ceară celor aleşi, după alegeri, să îşi respecte promisiunile. La fel de regretabil este că politicieni de teapa contracandidatilor mei mizează încă pe faptul că nimeni nu va îndrăzni să le ceară socoteală, după aceste alegeri, aşa cum s-a întâmplat şi în mandatele  trecute. Şi astfel, cetăţenii vor fi repede uitaţi, şi mai apoi ignoraţi…

Rep: Alegerile parlamentare din acest an au o particularitate a lor. Am observat că mare parte dintre candidaţii Colegiilor intră în tot felul de combinaţii, fac tot felul de jocuri, negociază. D-stră sunteţi tentat de o astfel de combinaţie? V-a propus cineva, ceva anume?

M.N: Nu, n-au îndrăznit să-mi propună, nici mie nici colegului meu Cristian Teodor. Oricum n-am fi dat curs unor astfel de mizerii, căci nu  avem de ce să acceptăm compromisuri. Nici eu şi nici Teodor nu suntem cu nimic şantajabili. Pregătirea noastră nu este o simplă butaforie. Pregătirea noastră profesională este reală şi nu confecţionată peste noapte, ca să dea bine la CV. Acest lucru poate fi oricând verificat. Nu ne este nici ruşine şi nici teamă de trecutul nostru. Diplomele universitare  nu le-am obţinut prin copy –paste. Sunt rodul unor ani de muncă şi de sacrificii personale. În privinţa combinaţiilor de care vorbeaţi,  acestea nu pot fi făcute decât între oameni care se cunosc de multă vreme, care au făcut parte din acelaşi anturaj de prieteni sau grupare politică, între oameni ce reprezintă aceleaşi grupuri de interese, cu aceleaşi scopuri.

Rep:  Care sunt punctele forte din proiectele cu care credeţi că veţi convinge electoratul să vă aleagă?

M.N: Pentru că Giurgiu şi Colegiul 1 în care candidez cuprinde o importantă zonă agricolă, unul dintre proiectele mele de lege se referă la reducerea TVA-ului la 9% pentru produsele autohtone vândute de producători. Prin acest proiect se va putea relansa producţia agricolă locală şi odată cu ea se pot crea locuri de muncă în agricultură, nefiind de neglijat nici aspectul scăderii preţului la produsele agricole. Un alt proiect important susţinut de mine este acela al creşterii salariului anual pe economie, în acord cu inflaţia, cât  şi obligativitatea angajatorilor de a acorda tichete de masă pentru toţi angajaţii şi, în acelaşi timp, pentru toate zilele lucrate. În acest mod se va asigura un venit minim, decent, pentru angajat.  Unul dintre obiectivele de guvernare ale ARD, ce constituie tototodată şi un alt deziderat al programului meu,  este reducerea cotei unice de impozitare a venitului personal, de la 16% la 12% , de la 1 ianuarie 2013 şi reducerea cotei unice de impozitare a profitului (corporativ) de la 16 la 12% , având acelaşi termen pentru punerea lui  în aplicare. Asta ar însemna mai pe înţelesul tuturor că vom  avea mai mulţi bani în buzunare, şi de dat mai puţini bani la stat.  Un alt rezultat benefic va fi sporirea numărului de locuri de muncă prin creşterea atractivităţii spre investiţii,  a marilor firme. Am observat că aici în zonă spiritul antreprenorial este destul de scăzut faţă de alte judeţe. De aceea cred că este necesară o identificare a oportunităţilor de afaceri. În acelaşi timp vom încerca să-i învăţăm pe tineri cum să demareze o afacere. Ştiu că acest gen de incubator  de afaceri a mai fost încercat, dar fără un rezultat de lungă durată. Nu în ultimul rând am promis, şi mă voi ţine de cuvânt în legătură cu crearea unui important număr de locuri de muncă. Primul pas l-am făcut, după cum ştiţi, organizând la Giurgiu o întâlnire cu mari investitori din ţară şi din străinătate. Acum aşteptăm rezultatele. Nu putem face chiar totul peste noapte… Acestea sunt doar câteva din proiectele cu care sper să-i conving pe giurgiuveni că noi nu împărţim pe străzi hârtii fără valoare,  fără ca ele să fie susţinute prin proiecte viabile, ţipând  în urechile cetăţenilor tot felul de sloganuri infantile de genul:  “Suntem alături de voi!”

Asta îmi aduce aminte de o anecdotă sinistră despre felul în care aceşti candidaţi, plini de sloganuri caritabile, ajung să îi ajute pe cei de la care îşi doresc votul. Confesându-se prietenului său, un tip spunea într-o zi: “-  Ai fost alături de mine când m-am îmbolnăvit,  ai fost alături de mine când mi-au furat hoţii portofelul, ai fost alături de mine când mi-au buşit maşina, apoi când mi-a ars casa… Ştii ce cred eu prietene? Cred că tu îmi aduci ghinion!” Aşa că, dragi giurgiuveni, aveţi grijă cum vă feriţi de candidaţii ce se vor  alături de voi, tot timpul!

va urma