Cu cât s-a scumpit carburantul. Care sunt prețurile la stațiile din Municipiul Giurgiu.

0
381

Prețurile la carburanți au crescut din nou. În ciuda teoriei că localitățile mai mici și mai sărace mențin prețuri mai reduse, la Giurgiu lucrurile nu stau deloc așa…  

De precizat că în ultimele trei zile, prețul benzinei a urcat chiar cu 13 bani, iar prețul motorinei, cu 10 bani, între cei doi carburanți observându-se o diferență apreciabilă.

Astfel prețul benzinei a ajuns în București la un maxim de 6 lei și 86 de bani pe litru, iar cel al motorinei, la 8 lei și 30 de bani pe litru!  Deci o diferență de peste 1,50 de lei/litru! După scumpire, diferența de preț dintre benzină și motorină a ajuns la o valoare record.

În ciuda acestul lucru – după cum ne spunea salariatul unia dintre cele mai solicitate stații Patrom din Giurgiu – cu cât se măresc prețurile carburanților, la pompă, cu atât cresc solicitările din partea conducătorilor auto. Probabil explicația constă în numărul mereu  în creștere al autoturismelor înmatriculate.

Prețurile carburantului la pompă, în Municipiul Giurgiu 

În municipiul Giurgiu prețurile carburanților sunt aproximativ egale cu cele din Capitala țării.

La stațiile PETROM din Municipiu, sâmbără 15 octombrie, un litru de Benzină costa 6,78 lei (plafonat), iar al motorinei 8,21 lei;

La ROMPETROL: Benzina  6,84, iar  Motorina 8,27 lei/l;

La stația MOL: Benzina 6,84 lei/l ; Motorina 8,27 lei/l;

La OMV: Benzina 6,84, iar Motorina 8,27 lei/l;

La LUKOIL: Benzina 6,84, iar Motorina 8,27 lei/l. 

După cum constatăm, în afară de PETROM, care desface carburantul la cele mai scăzute prețuri, celelalte stații vând carburanții cu  un preț identic,  fiind limpede faptul că s-au înțeles între ele, acolo la conducerea companiilor.

Scumpirile ar putea continua

Potrivit specialiștilor, scumpirile ar putea continua și în perioada următoare în contextul embargoului care va fi impus petrolului din Rusia începând cu data de 5 decembrie, dar și din cauza deciziei OPEC de a extrage mai puțin petrol. Prețurile la pompă sunt influențate de cotațiile petrolului, de cursul leu-dolar și de necesarul de carburant.

Chiar și cu această creștere, comparativ cu luna trecută, benzina s-a ieftinit cu aproximativ 9%, iar prețul unui litru de motorină s-a diminuat cu aproximativ 5%.

România se află printre primele șapte țări în topul celor mai ieftini carburanți din Europa, deși trebuie luat în calcul nivelul salariilor și al veniturilor românilor.

(Jurnal)