ANCOM reduce tarifele de interconectare începând cu 1 ianuarie 2014 la 0,67 eurocenţi de la 3,07 eurocenţi cât este în acest moment, dar să vedem cât mai adaugă operatorul peste acest preţ şi cu cât ar putea să scadă.

Orange România , cel mai mare operator de comunicații mobile de pe piața locală, practică un tarif standard pentru apelurile în afara rețelei de 12 eurocenți fără TVA. Tariful practicat de operator în comparație cu cel de interconectare este de patru ori mai mare. Odată cu reducerea tarfului de interconectare, care va scădea sub un cent, operatorul ar trebuie să scadă tariful cu cel puțin 2 cenți.
Vodafone România, jucătorul cu numărul doi de pe piața comunicațiilor practică un tarif 17 eurocenți pentru un minut național fără TVA, de aproape șase ori mai mare în comparație cu tariful de onterconectatre.  Practic operatorul adagă aproape 14 eurocenți pentru fiecare minut național, odată cu reducerea de la 1 ianuarie 2014, tarifele practicare de Vodafone România pentru apelurile în afara rețelei nu ar trebui să depășească prețul de 14 eurocenți pe minut.
Cosmote România, cel de-al treilea jucător, practică în acest moment cel mai mare tarif pentru apelurile în afara reței, 18 eurocenți pe minut, de șase ori mai mult în comparație cu tariful de interconectare actual. Odată cu reducerea tarifelor de interconectare sub 1 eurocent, tariful de retail al Cosmote nu ar trebui să depășească 15 eurocenți pe minut pentru apelurile în afara rețelei.
ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe. Din punct de vedere practic, operatorii nu sunt obligaţi decât să actualizeze contractele de interconectare pentru ca tarifele prevăzute în acestea să respecte maximele impuse. Dar sunt convins că operatorii de pe piaţa românească se vor eficientiza, îşi vor optimiza interconectările existente, vor trece la interconectarea IP, de exemplu, şi se vor bucura de condiţii concurenţiale optime pentru accesul la reţele. Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte impactul asupra consumatorilor, decizia ANCOM va da un suflu nou concurenţei, care va determina scăderi ale tarifelor şi creşterea consumului, dar va stimula de asemenea operatorii să investească, să-şi dezvolte reţele din ce în ce mai performante şi să ofere servicii mai multe şi mai diversificate. Datele din piaţă demonstrează că reducerile repetate şi susţinute ale tarifelor de interconectare stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România.
Adaosul operatorului nu reprezintă însă profit ci în acesta intră costurile de operare a rețelei, de dezvoltare a rețelei, de amortizare a investițiilor și multe altele. Din păcate operatorii nu au comunicat niciodată o marjă de profit pentru un minut de convorbirii naționale. Acolo unde a existat suficientă concurenţă în piaţă, reducerea tarifelor de interconectare a dus la reducerea preţurilor apelurilor.
De exemplu în Franţa, redcerea terminării la 0,8 eurocenţi a făcut posibile oferte de 2 euro/lună, care includ 120 minute de apeluri către reţele fixe şi mobile naţionale şi reţele fixe internaţionale, precum şi un număr nelimitat de SMS-uri. La noi nu sunt astfel de oferte în prezent.
Tarifele analizate sunt cele practicate de operator după terminarea numărului de minute incluse în abonament.