gigi-1368700642Într-un comunicat de presă remis redacției noastre, senatorul Christian Gigi Chiru consideră că mai multe prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 91 din 23 decembrie 2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, au fost încălcate. Spre exemplu, prin art. 11 alin. 1 lit. d. pct ii, se încalcă principiul unicităţii răspunderii, având în vedere paralelismul cu procedură penală, care este asimilată şi procedurii contravenţionale. Mai exact, principiul este consacrat în  convenţiile  internaţionale ratificate de România şi inclus în prevederile art. 20 din Constituţie. Acest principiu exclude sancţionarea  penală a unei persoane de două sau mai multe ori pentru aceeaşi faptă.

Consider că măsura suspendării activităţii pe o perioadă de la 1 la 3 luni nu poate fi considerată o măsură complementară, ci o a doua sancţiune după amendă, având în vedere efectele devastatoare asupra activităţii agentului economic, asupra salariaţilor, asupra conjuncturilor și colaborărilor comerciale, şi nu în ultimul rând, asupra dărilor către stat.  Acest aspect trebuie interpretat și coroborat pe deplin cu limitele de amendă, excesiv de mari, şi care reprezintă deja o sancţiune aspră pentru agentul economic”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

Parlamentarul subliniază faptul că, prin art. 12 alin. 4, se încalcă principiul liberului acces la justiţie, precum şi îngrădirea  dreptului de proprietate. Accesul liber la justiţie constituie un principiu fundamental al funcționării oricărui stat democratic. Orice condiţionare a accesului liber la justiţie reprezintă o nesocotire a unui principiu constituţional fundamental şi a unor standard  internaţionale universale, în orice democraţie reală.

Menţionarea faptului că plângerea contravenţională nu suspendă executarea sancţiunilor  contravenţionale aduce atingere acestui principiu. Dacă se admite plângerea contravenţională, cel vătămat poate primi despăgubiri pentru prejudiciul creat, atâta timp cât activitatea i-a fost suspendată nelegal? În acest caz, cine răspunde, cine plăteşte?”, precizează parlamentarul constănţean. Mai mult decât atât, prin sigilarea spaţiului şi interzicerea accesului în aria acestuia, se încalcă şi art. 44 din Constituţia României, care reglementează protejarea> dreptului de proprietate privată.
Măsura suspendării ar trebui să vizeze doar activitatea comercială, fără să atingă proprietatea privată şi aici mă refer la clădire, bunuri mobile şi alte obiecte care se regăsesc în spaţiul sigilat. Sunt întru totul de acord cu lupta antifraudă, însă nu pot să fiu de acord cu încălcarea legii sau a Constituţiei, cu ”vânătoarea” pe care statul,  prin instituţiile coordonate de Guvernul Ponta, o organizează împotriva întreprinzătorilor. Avem nevoie de afaceri private pentru a putea evolua ca stat, ca oraş. Guvernul ar trebui să ia în calcul faptul că rezultatul acestei lupte nedrepte va fi scăderea sumelor vărsate către bugetul de stat de firmele a căror activitate este suspendată în acest mod dictatorial. Ca parlamentar, voi face toate demersurile pentru a stopa aceste măsuri excesive la care sunt supuşi agenţii economici”, a mai declarat senatorul Christian Gigi Chiru în comunicatul său de presă.  

2 COMENTARII

  1. Să punctăm totuși faptul că domnul senator de Constanța a fost condamnat de curând la șase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală.Sentința instanței nu este definitivă.Drept urmare,domnul Christian Gigi Chiru,fost președinte PDL Constanța,s-a autosuspendat din toate funcțiile deținute în noul PNL,printre care aceea de co-președinte PNL Constanţa.Fără alte comentarii !…

  2. O persoana care nu incalca legeanu are temeri si nici motive sa blameze institutiile statului. Penali Romaniei au intrat in fibrilatie urland ca DNA-UL, ANAF-UL, DIICOTUL comit abuzuri. Dar cat timp nenorocitii astia au furat Romania, cat au incheiat afaceri cu statul, trucand licitatiile , facand incredintari directe, eludand legea,aceste fapte nu se numesc abuzuri. Sa se faca curatenie confiscati toate averile nejustificate, toti banii proveniti din infractiuni si obligatii la munca in folosul comunitatii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.