iordanescu_2Cea mai șocantă victorie a acestei prime părți a Campionatului european de Fotbal este fără îndoială victoria Croației în fața Spaniei, marți seară pe stadionul din Bordeaux . E prima oară din 2000 încoace, când Spania primește două goluri într-un meci de EURO. Croatia a învins Spania și a cșstigat Grupa D, evitând astfel un posibil duel cu Italia.

După ce Spania a marcat încă din minutul 7 al partidei, la o fază frumoasă de atac a Spaniei în care Morata a împins balonul în plasa din pasa lui Fabregas, ibericii au jucat de parcă ar fi avut  un meci de antrenament, fiind  mult prea siguri pe ei, greșind foarte mult ceea ce i-a făcut pe croați să rateze neînchipuit de ușor  în min. 14 prin  Rakitic care singur cu portarul spaniol  De Gea,  șutează în bară la o greșeală monumentală a acestuia.  Spania atacă însă parca n-o mai face cu aceeasi convingere.

La ultima fază a  primei reprize lejeritatea spaniolilor i-a costat, Kalinic  înscrie spectaculos cu un călcâiul din 6 metri la o centrare venită de pe partea stângă . A doua repriză a arătat o Croație și mai determinată, pe fondul greșelilor echipei lui Del Bosque.  Spaniolii domina din nou teritorial la inceputul reprizei, dar pierd tempoul și după ce arbitrul este fluierat de fanii croați că nu dă un penalti văzut de ei, în min. 70 acesta acordă un penalti pentru Spania, după ce Silva cade în duelul avut cu Vrsaljko.

Mario Srna merge și spune ceva la ureche portarului croat  care sare ca o maimuță în cușcă în fața lui Sergio Ramos. Acesta șutează în mâinile portarului croat și  ratează penaltiul! Deși regulamentul îi putea da posibilitatea arbitrului să repete lovitura, portarul neavând voie să se miște de pe linia porții, meciul continuă…Era min. 88 și fanii croați salutau egalul în fața Campioanei europene, însă Perisic scapă pe extrema stângă, aleargă  până în careul spaniel și șutează scurt în colțul din stânga al portarului, mingea deviată de Fabregas, intrând în poartă.

 GOOOOOOOOL CROATIA! Perisci își scoate tricoul pe care îl aruncă lui Rakitic care îl arată tribunei înebunite de bucurie, în timp ce autorul golului  fuge să își sărute cele două fetițe și soția aflate pe  scaunele de jos ale tribunei. La scurt timp Perisic este înlocuit și la doar două minute meciul se încheie pe fondul unei ratări a lui Silva, pătruns în careul croat.

Croația câștigă astfel grupa D, în timp ce Spania termină pe locul 2, urmând a întâlni Italia, în optimi.

”La Roja” își întrerupe seria de 14 meciuri fără înfrângere la Campionatele Europene, serie care rămâne, însă, un record istoric. De precizat că Spania a pierdut ultima oară la Euro în 20 iunie 2004, cu  0-1

Spania devine  echipa care a ratat cele mai multe penalty-uri, în toată istoria Campionatelor Europene: 5! Totodată, ea este  și echipa cu cele mai multe primite: 10!

De notat totodată că Ante Cacic, selecționerul Croației ( un stat cu o populație de de 5 ori mai  mică decât a României și  tot de cinci ori mai mică în privința suprafeței), când s-a apucat să antreneze echipa națională nu era general ca tata Puiu Iordănescu, ci un simplu depanator radio-TV.

Ăsta, credem noi, înseamnă cu adevărat  talent, dăruire și știință asupra jocului,  nicidecum  pupat  moaște, icoane și rugi pe la toți sfinții pentru a face minuni cu o echipă națională de împiedicați care a stabilit totuși un record, România fiind echipa cea mai slabă de la Campionatul European din Franța, ce a plecat prima acasă …

Ce să mai spunem despre echipa Islandei , prezentă pentru prima oară la un Campionat European, venită dintr-o țară cu o populație cât a cartierului Militari din Capitală (330.000 de locuitori) și cu doar 100 de fotbaliști profesioniști din care o treime a fost deplasată în Franța. O țară ce avea  10.000 de fani în tribune, ceea ce probabil, cum spunea cineva  a afectat oarecum economia întregului stat islandez, dar  care  s-ar putea  califica  în optimile CE din Franța. Fără comentarii!  

(Florian TINCU)