oaieCine are interesul de a mușamaliza acest caz?

Apariția în județul Giurgiu a unor cazuri de scrapie (boală degenerativă care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor),  a determinat Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor să interzică pentru un termen de 2 ani, ciobanilor din județul nostru exportul de berbecuți și oi, și  respectiv către principalul beneficiar țările arabe. Deși Autoritatea Națională trebuia să anunțe oficial se pare că  acest lucru nu a fost făcut. Nimic însă nu este întâmplător. Mai multe cazuri de scrapie au fost dovedite recent în localitățile Ghimpați și Naipu la ferme aparținând celebrilor frați Nuțu și Sile Cămătaru . Ținută  la  secret această informație ne-a fost adusă la cunoștință , împreună cu faptul că miercuri 4 noiembrie proprietarii oilor bolnave din fermele amintite , urmau să pornească cu cele infectate pentru a fi sacrificate,  chiar în abatorul din orașul Mihăilești , a doua zi urmând ca ele să fie tăiate în abatorul Suraki din comuna Răsuceni.

Cine se teme de această informație și de ce DSVSA-ul nu face oficial anunțul , ANSVSA-ului despre infectarea unor grupuri de ovine cu această boală și care este beneficiul obținut din mușamalizarea acestui caz  sunt întrebări la care medicii veterinari din instituția mai sus amintită vor fi obligați să răspundă înainte de a se întâmpla vreo nenorocire.

Scrapia deși nu este periculoasă pentru om , a fost demonstrat însă că o oaie poate fi infectată cu Encefalopatia Spongiforma Bovina, formă incriminată în apariția bolii la oameni. De precizat că proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animală distruse în cazul în care prezența unei forme de Est/ scrapie este suspicionată sau confirmată oficial.

(Marian TARU)