Elevă în clasa a VI-a A, la Şcoala cu clasele I – VIII nr. 8 „Academician Marin Voiculescu” din Giurgiu, Cora Ioana Neagu este un copil ca oricare altul de vârsta ei. Îi place să iasă cu prietenii, iubeşte la nebunie rolele, iar ceea ce începe să facă duce la bun sfârşit, chiar cu rezultate excelente. Un astfel de caz este şi faza naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română, desfăşurată la Iaşi, în perioada 7 – 10 aprilie. Subiectele, în opinia Corei, nu au fost exagerat de grele.

„Am avut, la proba scrisă, de pe data de 8 aprilie, de analizat două texte – o proză şi un text în versuri – la prima vedere, şi un subiect de gramatică. Acestora li s-a adăugat o compunere cu tema „Copacii – povestea copilăriei noastre”. A doua zi, am suţinut proba orală, la care am avut de analizat un text la prima vedere din volumul „Cartea Nunţii” de George Călinescu. După aceste două probe, cu media de 101,5 puncte din 120 posibile, am adus o menţiune pentru judeţul nostru”, ne povestea Cora, la scurt timp după întoarcerea de la Iaşi.

Născută pe 23 iulie 1998, de mică a încercat de toate. Mai întâi, a fost o experienţă eşuată cu vioara, instrument pe care nu l-a suportat. Au urmat cursuri de pictură cu Petra Şerbănescu, începute la doar trei ani şi jumătate. Acum, urmează cursurile de grafică şi desen la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis”, la clasa profesoarei Elena Cioclu. O vreme, Cora (nume rar întâlnit în Giurgiu, ceea ce a dus şi la unicitatea acestui copil), a cochetat cu muzica, la cursurile de canto şi dansuri populare (la Centrul Cultural Local „Ion Vinea” şi la şcoală). Priveşte cu plăcere emisiunile tv în care sunt prezentate concursuri (“Românii au talent” sau “Dansez pentru tine”), dar nu se dă în lături nici de la a urmări canalele tv documentare (Discovery, National Geografic sau History). Are mulţi prieteni, cea mai bună fiindu-i mama, dar… contrar aşteptărilor, nu este dependentă de calculator, cum fac majoritatea copiilor de vârsta ei. Din primul an de şcoală, a decis că nu există altă medie mai mică de zece, astfel că, fără a fi o tocilară, reuşeşte să îşi ţină promisiunea.

„Dacă am ajuns unde am ajuns, se datorează, în primul rând, fostei mele doamne învăţătoare, Luminiţa Dan, dar şi profesoarei de limba română, care îmi este şi dirigintă, doamna Georgeta Chiran. Dacă anul acesta am obţinut doar menţiune, sper ca anul viitor să mă întorc cu un premiu”, ne mărturisea Cora Neagu.

Cu toate că participă la olimpiade de limba română, Cora îşi doreşte ca, peste ani, să devină unul dintre cei mai buni arhitecţi din ţară, meserie pentru care se pregăteşte încă de acum, lucrând suplimentar la matematică, fizică şi cultivându-şi talentul înnăscut la pictură şi grafică.

Oana CĂLIN