gh3     În cadrul ultimei conferințe de presă a liberalilor giurgiuveni, copreședintele partidului, Gheorghe Ștefan, a anunțat că l-a acţionat în instanţă pe preşedintele organizaţiei judeţene a Mişcării Populare Giurgiu, Ionel Dinu, pentru acuzele publice pe care acesta i le-a adus cu privire la așa-numita afacere ”Morunul”.

    Domnul Ionel Dinu mi-a adus grave acuze, dar neîntemeiate, cu privire la o aşa numită afacere ‘Morunul’, despre care m-a invitat să vorbesc public. Nu cunosc niciun fel de astfel de afacere, dar cred că se referă la perioada în care am fost preşedintele Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (perioada 2005-2009). O să vă explic în câteva cuvinte la ce se referea probabil dânsul. La sfârșitul lui 2005, după ce am constatat că producţiile de sturioni din Dunăre şi Delta Dunării în anii 2002, 2003 şi 2004 au fost de doar 500 kg de kg de sturioni şi 50 kg de caviar, faţă de 2000 de tone de sturioni şi în jur de 100 de tone de caviar din perioada 1960, iar din cele şase specii de sturioni care trăiesc de mii de ani în Dunăre am regăsit doar două, era firesc să iau o atitudine responsabilă şi am propus interzicerea pescuitului sturionilor la Dunăre pentru perioada 2006-2016. Bineînțeles, această afacere a făcut să lovesc în cercurile de interese care aveau concesionate Delta Dunării și toată Dunărea , de la Galați până la Porțile de Fier. Eu am pus mai presus salvarea speciei și am încurajat acvacultura sturionilor în România, prin inițierea unui program de repopulare a Dunării, decizie salutată la scenă deschisă de Comisia Europeană și nu numai. Așadar, probabil că această inițiativă lăudată pe plan mondial pentru domnul Dinu este o afacere, a mai spus Gheorghe Ștefan.

 Copreședintele PNL Giurgiu a precizat că ii va solicita în instanță președintelui PMP Giurgiu, suma de 20.000 de euro, despăgubiri morale, pentru alterarea imaginii sale publice, bani pe care îi va dona unor cămine de bătrâni , copii ori altor persoane instituționalizate din județul Giurgiu.

 Pentru cei ce nu cunosc amănunte despre acest scandal ce a ținut pagina I-a în multe cotidiane, la finele anului 2006,  vă redăm ce scria ”România liberă” în data  29 de noiembrie 2006 despre acest caz, cităm:

        Desi Corpul de Control al ministrului Agriculturii a atras atentia, recent, asupra ilegalitatilor grave comise, Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) continua o afacere controversata de un milion de euro. Este vorba de o smecherie cu pui de morun menita sa umple buzunarele unor oameni de afaceri din Tulcea si Galati.
Presedintele ANPA, Gheorghe Stefan, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Galati, ca proiectul de populare a Dunarii cu puiet de morun s-a modificat. Stefan a afirmat ca fondurile bugetare de care dispune ANPA pentru implementarea, in acest an, a proiectului nu ajung pentru deversarea in fluviu a 100.000 de pui de morun, ci numai pentru 65.000. Cu un million de euro, cat are la dispozitie ANPA pentru aceasta afacere, se cumpara 65.000 de „morunasi” de la firmele Radut Sporting, Kaviar House si de la Institutul de Cercetari Piscicole Galati. Stefan a mai anuntat ca afacerea s-a perfectat, iar ANPA va prelua in zilele urmatoare puii, ii va marca cu cipuri cumparate tot cu bani din buget la un pret de cinci euro bucata. Pana la finele acestui an, puii de morun vor fi deversati in fluviu. Cei de la ANPA se grabesc sa vireze milionul de euro din bugetul institutiei in contul firmelor pana la 31 decembrie, pentru a nu fi obligati sa returneze banii la buget.

Președintele amendat

        Gheorghe Stefan, presedintele ANPA, a fost obligat in aceste zile de instanta sa plateasca despagubiri de 107 milioane de lei vechi unei societati comerciale din Somova pentru ca a refuzat sa aplice o sentinta prin care era obligat sa emita autorizatie de pescuit comercial. Instanta a stabilit ca suma va fi platita de persoana fizica Gheorghe Stefan, nu de ANPA, deoarece s-a demonstrat ca functionarii agentiei au inentionat sa aplice sentinta judecatoreasca, dar presedintele a refuzat sa semneze autorizatia de pescuit pentru firma din Somova.
Mircea Staras, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, este de parere ca se cheltuiesc inutil banii din buget pentru aceasta actiune, deoarece respectivii pui vor fi prada sigura pentru pestii rapitori din Dunare. Chiar daca vor reusi cativa „morunasi” sa scape de rapitori si vor ajunge in Marea Neagra, unde traieste aceasta specie pana la maturitate, ANPA va trebui sa astepte peste 15 ani pentru a-i monitoriza cu ajutorul cipurilor incorporate acum in corpurile lor prin injectare.

(Jurnal)

 

 

 

 

1 COMENTARIU

 1. In articolul dumneavoastra ati creat o confuzie si anume:
  – firma din Somova nu are nici-o legatura cu repopularea Dunarii. Niciodata nu am platit nici macar un leu acestei firme urmare a unei hotarari judecatoresti pt ca nu a existat asa ceva.
  – intradevar nu am eliberat in 2006 autorizatie de pescuit pt aceasta firma care avea concesionat lacul Somova pt ca eu am redat lipovenilor dreptul lor mostenit din tata in fiu, acela de pescar, iar licenta de pescuit am dat-o asociatiei de pescari din Somova.
  Consider ca am facut dealtfel dreptate tuturor locuitorilor Deltei Dunarii redandu-le dreptul lor stramosesc de a pescui si nu sa dau licente unor firme care tineau pescari in ” sclavie” !
  Cu deosebit respect,
  Gheorghe Stefan