646x404 

Copiii care provin din familii cu probleme sociale, dar care vor frecventa zilnic grădinița, vor primi un stimulent educațional.

 Potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial și ale cărui prevederi vor intra în vigoare la începutul săptămânii viitoare toți copiii care provin din familii fără posibilități, dar care vor frecventa zilnic grădinița, vor primi un stimulent educațional, financiar.

Normele metodologice de aplicare a legii stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinți pentru a le cumpăra celor mici hrană, rechizite și haine.

        Proiectul prevede că în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate, al creşterii accesului la educaţie a acestora, se instituie stimulentul educaţional sub formă de tichete sociale.

        Finanţarea acordării stimulentului educaţional se va face din bugetul de stat prin sume defalcate din TVA, alocate prin bugetele locale cu această destinaţie.

        Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familii defavorizate dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

        – vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent – copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;

        – vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;

        – venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, adică maximum 300 lei.

        Condiţia principală pentru acordarea acestui ajutor este frecvenţa zilnică la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare, cu excepţia absenţelor motivate.

        Despre acest subiect a vorbit și primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, în cadrul unei recente conferințe de presă, afirmând că la nivelul municipiului Giurgiu există 1322 de preșcolari, din care 791 sunt înscriși la grădinițe cu program normal, iar 531 la cele cu program prelungit, și că în perioada următoare se vor elebora dosarele la nivel de fiecare grădiniță, pentru a se ști cu exactitate câți preșcolari corespund criteriilor mai sus menționate, astfel încât să poată beneficia de aceste tichete sociale.

 (Marian TARU)