AcasăActualitateCopii sub 7 ani nu vor mai sta în centre de plasament!

Copii sub 7 ani nu vor mai sta în centre de plasament!

  • La Giurgiu, 16 copii ar putea părăsi instituţiile colective, pentru a merge la asistenţi maternali profesionişti

 Copiii orfani sub 7 ani nu vor mai fi cazaţi în centre de plasament, începând de anul viitor, când intră în vigoare o lege nouş care majoreazş de la 3 la 7 ani vârsta până la care se interzice plasamentul copiilor într-un serviciu de tip rezidenţial.

Potrivit legii, autorităţile trebuie să asigure fiecărui copil care nu are părinţi un mediu de viata familial, notează agenţia Rador.

Astfel, copiii ar urma să îşi petreacă primii 7 ani din viaţă la rude, într-o familie substitutivă sau la un asistent maternal, şi nu în instituţii colective. Potrivit iniţiatorilor, instituţiile de acest fel nu oferă condiţiile necesare unei dezvoltări armonioase din punct de vedere emoţional.

Totusi, o excepţie reprezintă copiii care au nevoie de îngrijiri speciale.

Deputatul Oana Bizgan, unul dintre iniţiatori, arată că mai multe studii au dezvăluit că instituţionalizarea copiilor este nocivă şi are efecte ireversibile asupra minorilor.

„Acest proiect legislativ va face diferenţa pentru aproximativ 7.200 de copii care sunt astăzi instituţionalizaţi în centre mari rezidenţiale. Cel mai mare studiu care s-a realizat vreodată în lume a avut loc la Bucureşti şi arată foarte clar că instituţionalizarea are un impact ireversibil asupra materiei cenuşii, dar dacă reuşim să punem aceşti copii într-un climat de familie, aceştia se dezvoltă mult mai bine şi au un IQ mult mai mare.

Dincolo de cifre, dincolo de impactul economic, care în acest caz este negativ, este vorba de oameni, de copii, de suflete care gândesc, care iubesc şi care de prea multe ori suferă”, a declarat deputatul.

La nivelul judeţului Giurgiu, conform informaţiilor transmise de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, un singur copil a cărui vârstă este de sub 7 ani se află în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă, fiind, de altfel, în proces de potrivire cu un asistent maternal profesionist, în vederea înlocuirii măsurii de protecţie actuală cu măsura plasamentului la asistent maternal profesionist.

“În casele de tip familial, avem 15 copii cu vârste mai mici de 7 ani, 10 dintre aceştia fiind încadraţi în grad de handicap, pentru care, conform proiectului de lege, se poate păstra măsura actuală de protecţie. Pentru patru copii din aceste căsuţe se derulează, de asemenea, procedura de potrivire cu asistenţi maternali profesionişti, patru la număr, care îi vor primi în familiile lor pe micuţi”, ne preciza directorul DGASPC Giurgiu, Dan Valentin Sima.

În cifre, situaţia copiilor aflaţi în centrele din subordinea Direcţiei se prezintă astfel: în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă se află 22 de copii, din care 21 au vârsta peste şapte ani; în cele 16 case de tip familial (opt fiind destinate doar copiilor cu dizabilităţi), numărul copiilor instituţionalizaţi este de 157, 142 având vârsta mai mare de şapte ani. În plasament la asistenţi maternali profesionişti se află 172 de copii, cei mai mulţi, 116, cu vâsta mai mare de şapte ani, în timp ce la rude sau persoane/familii substitutivese află 157 de copii, 142 având peste şapte ani.

VREMEA

Giurgiu
cer senin
5 ° C
5 °
5 °
89 %
3.8kmh
2 %
vin
16 °
sâm
15 °
Dum
17 °
lun
18 °
mar
14 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!