Alegeri-locale-dilema-votAm lecturat recent un interviu al deputatului Nicolae Florian, apărut  la scurt timp după schimbarea vizunii dumisale politice, din cea de social(ist)- democrat în cea de liberal, încercând să jucăm  rolul naivului alegător care  ar crede  că  această  transformare este expresia supremă a unei noi ideologii în care acesta crede cu convingere și  că această pendulare  doctrinară este dictată doar spre binele comunității , de grija sa față  de cetățean și în același timp de frica și dragostea pentru Dumnezeu – așa cum îi place deseori  să declare.  

 Părând că a luat la cunoștință de lista dată recent  publicității  de un ziar central, ce nici măcar nu îl amintea , privind activitatea parlamentarilor giurgiuveni  , domnia sa declară publicului, în același interviu: Despre activitatea mea de parlamentar aș începe prin a-mi face un reproș. Îmi reproșez că nu știu să mă fac auzit, nu știu să fiu vocal, nu știu să fiu acid. Nu știu dacă acest lucru ține de educație, de bun simț sau de moralitate creștină. Cred că acest mod de a mă comporta este datorat credinței mele că în viață  faptele și munca sunt cele care trebuie să te reprezinte  și să vorbească în locul tău. Nu am cum , nu pot să mă laud și acest lucru nu îl fac din modestie, cred că sunt suficient de mulți oameni care pot face acest lucru în locul meu, dacă  faptele mele sunt catalogate drept bune și să mă critice atunci când greșesc. Eu cred că rolul meu este să muncesc în slujba cetățeanului și să-L slujesc cu credință pe Dumnezeu..bla-bla-bla!

 Domnul deputat ne explică astfel de ce nici măcar nu există pe lista cu activitatea  parlamentarilor giurgiuveni , precizând că  bunul său simț  și moralitatea creștină a fost cauza pentru care nu a avut nicio contribuție  semnificativă, nicio propunere  legislativă, că nu a promovat  cu nimic interesele economice și sociale  ale acestui oraș,  într-un for legislativ, în care noi cetățenii (sau mai corect  jocurile de culise și trocurile politice) l-am delegat! Dacă vreți să reprezentați interesele unei comunități trebuie să fiți vocal, să cunoașteți legislație, să aveți puterea argumentului, curaj, să  fiți în stare să intrați într-o polemică constructivă și să demonstrați totodată că  sunteți capabil și inteligent. Din răspunsurile formulate în acest interviu am dedus că oratoria, diplomația, inteligența, d-stră le considerați ca fiind  defecte și lipsă de bun simț !  Noi credem că dimpotrivă nesimțirea se manifestă  mai degrabă atunci când  parlamentari ca d-stră încasează lunar diurne, sume forfetare,  pentru lipsa lor de activitate …

  Dacă morala creștină  și bunul simț au fost cele ce v-au impiedicat să  vă faceți până acum datoria de parlamentar , atunci de ce, din aceleași rațiuni, nu ați refuzat banii pe care i-ați  încasat  și care de drept nu vă reveneau, după cum scria nu de mult, presa națională , uitând că salariile vă sunt plătite din buzunarele cetățeanului  despre  care declarați că sunteți în slujba lui?!

 Dacă doriți să continuați în aceeași manieră cum ne putem baza noi  pe un  primar  castrat  la nivel de inițiative, care nu are curaj și  nici  atitudine? Nu credeți că un astfel de personaj  nu va ști niciodată să negocieze în favoarea noastră, a giurgiuvenilor,  la împărțirea bugetului?  Cum veți   putea  să ne promovați și să luptați pentru interesele noastre când în afara versetelor din biblie, nu știți mai nimic despre Constituție, Legi organice, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului,  reglementări și rezoluții ale Uniunii Europene?  Și până la urmă ce știți d-stră despre administrație publică?

 Evident că nu vă putem acuza de incultură managerială atâta timp cât ați reușit să fiți un prosper om de afaceri. Trăiască proiectele europene la care sunteți abonatul de serviciu! Dumnezeul dstră știe de ce ! Ce să-i faci…scopul scuză mijloacele…!  Că doar cu rugăciune, acatiste, mir , sponsorizări către biserici și  donații n-ați fi reușit să construiți un brand de succes, nu-i așa? Nu dorim să  minimalizăm însă și lucrurile bune pe care le-ați făcut. Sunt evidente și dorim să rămânem obiectivi, însă trebuie, dacă aveți ca reper  învățăturile creștine și frica de Dumnezeu să faceți un exercițiu de sinceritate  și să  admiteți  că  activitatea dvs politică, ambiția de a ajunge primar, de a vă promova grupurile de firme Nova Force, trocurile și negocierile politice nu au avut și nu au în centrul atenției dvs. binele cetățeanului și interesul lui, așa cum ați încercat să sugerați.

 De altfel faptul că există  un interes economic personal o dovedește chiar declarația dvs. în care îl acuzați pe actualul primar:  Nicolae Barbu și-a tinut promisiunea față de mine… Însă parțial. După ce a devenit primar, lupta împotriva grupului de Firme Nova Force și a mea personal a fost continuă…”. Presupun că ați dorit să acreditați ideea că nu ați mai primit contracte, căci ne-ar fi greu să credem că actualul primar nu v-a depus declarațiile fiscale la timp și că de fapt la acest gen de prejudicii vă refereați.

 Ați afirmat totodată că giurgiuvenii pot fi optimiști în privința locurilor de muncă întrucât datorită eforturilor dvs. ”remarcabile”,  Comisia de Politică Economică, Reformă și Privatizare va efectua deplasări în județul și orașul nostru,  pentru o revigorarea pieței muncii. Felicitări!,  dar de ce abia acum, pe ultima sută de metri  și taman în debutul campaniei d-stră electorale?  Cu siguranță că nu dintr-o pură coincidență!

 În concluzie sau în loc de epilog al acestui contrainterviu v-am sugera să le cereți tonomatelor d-stră să nu mai marjeze acolo unde stați cel mai prost : sinceritatea în relația cu cetățeanul. Lăsați modestia care nu vă caracterizează deloc, morala creștină (căci ipocrizia s-ar putea să supere pe cineva de acolo din Ceruri taman în ziua alegerilor). Dar mai ales  renunțați  la interviurile astea  care (  credeți-ne!) că  vă stau  ca un costum demodat…Și v-o spunem cu toată sinceritatea!  Moda nu este tocmai punctul d-stră forte, mai ales acum, când ați dorit cu orice preț,  să potriviți roșul cu galbenul…

 (K. Tindatu )

2 COMENTARII