„În ultima perioadă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu a realizat o serie de acțiuni de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la diverși operatori economici din județ, ca urmare a unor mesaje primite în mediul online de la consumatori.
Astfel, la șapte operatori economici din județul Giurgiu au fost constatate abateri de la legislația în vigoare. Operatorii controlați au fost:
-
DIPLOMAT GARDEN SRL, Giurgiu, autoservire „La Popa”
-
RESTAURANT DÉJÀ VU COMPLEX SRL, Giurgiu
-
FOR SINGLE KARAMY SRL, sat Frătești, com Frătești, magazin alimentar
-
PROFI ROM FOOD SRL, sat Florești, comuna Florești Stoenești, market
-
MEGA IMAGE SRL, comuna Ghimpați
-
LA BARIERA MAGAZIN MIXT SRL, Giurgiu – magazin alimentar
-
MEGA IMAGE SRL, comuna Ogrezeni
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Giurgiu au aplicat diferite sancțiuni, după cum urmează:
-
17 amenzi contravenționale, în valoare totală de 210.000 lei
-
3 avertismente
-
oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de peste 2.000 lei
-
propunerea închiderii temporare a unității pentru o perioadă de cel mult 6 luni pentru operatorii Autoservirea „La Popa” și Restaurantul „DÉJÀ VU COMPLEX SRL”
Neregulile constatate în timpul controalelor, au fost:
-
Comercializarea legumelor și fructelor fără informații complete (țara de proveniență și clasa de calitate), caracteristici calitative neconforme;
-
Comercializarea unor preparate din carne cu caracteristici neconforme: suprafață lipicioasă, miros nespecific produsului, fără etichete de identificare și caracterizare;
-
Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită;
-
Comercializarea unor produse fără preț afișat sau cu ambalaje deteriorate;
-
Utilizarea unor spații frigorifice neigienizate, cu grilajele ventilatoarelor cu strat grosier de praf, garnituri de etanșare degradate, rugină și resturi alimentare;
-
Folosirea unor incinte neigienizate (bucătării), cu pereți și paviment necurățați sau degradați (plăci de gresie fisurată, spartă sau lipsă);
-
Comercializarea unor preparate calde expuse la temperaturi necorespunzătoare – mai mici de +60 grade C și fără protecție sanitară împotriva insectelor, praf;
-
Utilizarea, în bucătărie, a unor ustensile degradate/interzise;
-
Folosirea unei instalații electrice degradate;
-
Utilizarea unor hote, burlane, cuptoare negienizate, cu grăsime arsă, resturi de produse;
-
Lipsa monitorizării zilnice a temperaturilor din spațiile frigorifice;
-
Informarea incompletă a consumatorilor privind utilizarea unor materii prime care provin din produse decongelate sau referitoare la prezența ingredientelor cu efecte alergene/intoleranțe;
-
Utilizarea unor mijloace de măsurare neverificate din punct de vedere metrologic” transmite Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu.