La data de 12 august, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a înaintat, către Primăria Giurgiu, Adresa nr. 34/910/12.08.2009 prin care solicita acordul Consiliului Local al Municipiului Giurgiu pentru preluarea sub autoritatea sa a Portului Giurgiu.

Această adresă face parte dintr-o serie de corespondenţe purtate între minister şi mai multe primării de pe malul Dunării, pentru a se prelua porturile respective şi, în aceste condiţii, pentru a se desfiinţa Administraţia Porturilor Dunării Fluviale al cărei sediu se află la Giurgiu. APDF a fost înfiinţată prin HG nr. 520/1998 şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Cu toate că preluarea Portului Giurgiu de către municipalitate este o dorinţă mai veche a primarului Lucian Iliescu, din lipsa unei documentaţii clare cu privire la ce ar fi implicat, pentru comunitate, această preluare, proiectul de hotărâre de consiliu care viza acest lucru a fost scos de pe ordinea de zi. De altfel, primarul Lucian Iliescu a afirmat, în cadrul şedinţei ordinare de joi, 27 august, că „Avem nevoie de argumente clare privind această preluare. Nu putem lua un patrimoniu, fără să ştim, din punct de vedere economic, cu ce fel de probleme ne confruntăm, şi la ce anume trebuie să găsim soluţii. Aş vrea să fie clar pentru toată lumea că, dacă preluăm Portul Giurgiu, nu o facem pentru numirea sau pentru schimbarea vreunui director. Nu este o luptă între Lucian Iliescu şi Dănuţ Ofiţeru, ci este un nou argument că Portul Giurgiu este al Municipiului Giurgiu. Nu vreau să ne pripim, şi să păţim ce am păţit şi la preluarea Zonei Libere!”, a încheiat Lucian Iliescu.

Prezent la şedinţa de Consiliu, directorul APDF, Dănuţ Ofiţeru, a afirmat, la rândul său: „Nu contest apartenenţa Portului la oraşul Giurgiu.

Trebuie numai să se înţeleagă că această eventuală preluare nu înseamnă neapărat o mină de aur pentru comunitate, ci o cheltuială în plus, precum şi o pierdere de fonduri europene, câştigate prin proiecte ale APDF-ului”. Prin preluarea Portului Giurgiu sub autoritatea Consiliului local al Municipiului Giurgiu, se urmăreşte transferul competenţei de administrare a societăţii comerciale de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii la Consiliul local, luându-se în considerare o serie de aspecte: păstrarea obiectului principal de activitate (administrare portuară), desfăşurarea activităţilor specifice administrării portuare, preluarea personalului aferent, continuarea politicilor portuare elaborate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii cu implementarea programelor de dezvoltare finanţate din fonduri europene şi preluarea patrimoniului, dar şi asigurarea plăţilor către Fondul Proprietatea, aferente numărului de acţiuni (20%) pe care aceasta le deţine.

Termenul până la care comunitatea ar trebui să dea un răspuns cu privire la preluarea Portului de către Consiliul Local Giurgiu este de 15 septembrie.

Oana CĂLIN