centru-social-pentru-copii-romiConsilerii municipali s-au întrunit miercuri, 18 martie, într-o ședință extraordinară pentru a aproba ( în unanimitate de voturi!) două proiecte de hotărâri necesare demarării procedurilor specifice pentru accesarea unor fonduri elvețiene.

Președintele de ședință, viceprimarul Alexandru Vladu , împreună cu specialiștii Executivului au precizat că este necesar să se aprobe parteneriatul dintre Municipiul Giurgiu și Fundația ”Pentru o Românie Modernă”, din București, în vederea depunerii cererii de finanțare cu titlul:  ”Centru de dezvoltare comunitară – investiție în potențialul tinerilor vulnerabili”, în cadrul Programului de Cooperare Elveționo – Român, Fondul tematic pentru participarea Societății Civile.

După cum am aflat,  prin acest proiect se urmărește accesarea a 250.000 de franci elvețieni, urmând ca el să  fie  implementat cu sprijinul Fundației din București și  a Fundației locale ”Licurici”. Primăria Giurgiu va avea de data aceasta doar calitatea de partener, urmând ca din suma totală a proiectului, de 90.000 de franci elvețieni,  să se amenajeze  tot etajul întâi al clădirii în care, funcționează acum, la parter,  ”Incubatorul de afaceri”.

Proiectul se adresează persoanelor vulnerabile, tineri din mediul rural și urban, cu vârste  între 17 și 26 de ani , care vor putea fi instruiți să-și găsească mai ușor un loc de muncă. Implementarea proiectului durează un an și cinci luni, pentru ca după trei ani de funcționare,  spațiul să fie returnat Consiliului local Giurgiu.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre, aprobat de cei 17 consilieri prezenți la ședință, se referă la încheierea unui parteneriat între Municipiul Giurgiu și Asociația Centrul Romilor ”Amare Rromentza” în vederea depunerii unei cereri de finanțare cu titlul: ”Servicii etno – educaționale pentru copiii și părinții romi”, în cadrul Programului de Cooperare Elveționo – Român, Fondul tematic pentru participarea Societății Civile.

Este un proiect,  preciza viceprimarul Alexandru Vladu, gen After School (școala după școală) care se va implementa în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Giurgiu. Finanțarea din partea Primăriei este zero, noi obligându-ne doar ca după încheierea procesului de implementare să susținem încă un an funcționarea proiectului, respectiv pentru anul școlar 2017-2018 , prin asigurarea unei mese calde. Ce mai presupune acest proiect care face parte dintr-un program național? Părinții romi își duc copiii la această școală, iar după ore aceștia mai rămân în școală încă 3-4 ore, timp în care mai servesc o masă caldă după care, cu ajutorul profesorilor își fac temele pentru a doua zi. În felul acesta se va mări gradul de acces al copiilor romi la  învățământul gimnazial – a mai precizat vicele Vladu.

(Heliade CĂLIN)