Consiliul Județean Giurgiu poate lansa o nouă licitație pentru construirea Centurii Giurgiu Vest după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins pe fond contestația companiei IBB.

0
604

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația constructorului IBB. În aceste condiții, Consiliul Județean Giurgiu poate relua licitația pentru centura de 12 kilometri, dar cu un alt cost, actualizat. 

Consiliul Județean Giurgiu poate lansa acum o nouă licitație pentru construirea Centurii Giurgiu Vest după ce CNSC a respins pe fond contestația companiei IBB.

Proiectul, transferat de la Compania de Drumuri la CJ Giurgiu, a fost scos la licitație în iunie 2022 pentru 304 milioane lei (valoare redusă în iulie 2022 la 303 milioane), iar la termenul limită au fost depuse două oferte, constructorul IBB (subcontractor Pizzarotti pe primul Lot al Autostrăziii A7 (Ploiești – Buzău) și Ersa Turcia, conform informațiilor  Economedia din ianuarie 2023.

Rămâne de văzut dacă a doua licitație pentru Centura Giurgiu Vest va fi lansată pe indicatorii tehnico-economici din 2021 sau Guvernul va aproba un nou deviz actualizat care să acopere creșterea masivă a costurilor în construcții.

Dincolo de întârzierea de câteva luni a proiectului, se mai pune și problema diferenței de finanțare. Dacă prin POIM finanțarea europeană nerambursabilă era de 85% și 15% cofinanțarea de la Bugetul de Stat, prin Programul Transport (POT) 2021-2027, finanțarea europeană pentru sectorul rutier este de cel mult 50%.

Pe centura Giurgiu Vest cele mai dificile structuri sunt pasajele peste liniile de tren București – Giurgiu și Videle – Giurgiu, cu 404 metri, respectiv 496.

Traseul variantei ocolitoare se desprinde din DN 5 din sensul giratoriu al obiectivului “Drum de legătura DN 5 km 60+500 – Soseaua de centura – Pod Prieteniei km 61+400” și continuă pe terenuri agricole, la km 1+000 traverseaza magistrala C.F. 903 Bucuresti – Giurgiu cu un pasaj, după care se îndreaptă către DC 115 și magistrala C.F. 902 București – Videle pe care le traversează prin intermediul unui pasaj.

Traseul se continuă -așa cum precizam –  pe terenuri agricole, și intersectează, pe rând, la nivel: DN 5B, DJ 503, DJ 504 unde sunt prevăzute amenajări de tip giratoriu.

Între DJ 504 și DN 5C se prevede traversarea canalului de irigații Giurgiu – Răzmirești cu un pod, urmând ca traseul să se finalizeze în DN 5C – km 3+900, unde se va realiza un sens giratoriu.

Pentru amenajarea în plan a traseului, au fost utilizate curbe cu raza cuprinsă între 650 m și 2.500 m. Traseul variantei are o lungime totală de 12,068 km.

Pe partea de Est, municipiului Giurgiu există o centură, un Drum de Legătură între DN 5 și Podul Giurgiu – Ruse, deschis în decembrie 2021, care preia traficul de tranzit spre principala vamă cu Bulgaria.

Varianta Giurgiu Vest are Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic finalizate, iar indicatorii tehnico – economici pentru investiție au fost aprobați încă din luna februarie 2021. Șoseaua are, așa cum menționam,  12 kilometri  lungime,  două benzi/sens cu separator median și viteză de proiectare de 100 km/h.

(Jurnal)