Părerea specialiștilor din administrație fiscală este că Ordonanța privind rectificarea bugetară încalcă aproape în totalitate regulile fiscale instituite de legea responsabilității fiscal-bugetare.
Cuantumul investitiilor publice, dupa rectificare, exprimat ca procent in PIB reprezinta un minim al ultimilor 10 ani, fiind inferior în termeni nominali nivelului din 2016, se mentioneaza în opinia citata.
Printre abaterile de la regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal mentioneaza faptul că nivelul cheltuielilor de personal cuprinse în bugetul rectificat de 68,93 miliarde de lei, respectiv 8,23% din PIB, depășeste plafoanele definite în bugetul pe anul 2017, atat pentru cuantumul nominal (cu 5,46 miliarde de lei), cât și pentru cel exprimat ca procent din PIB (cu 0,4 pp, în pofida revizuirii ascendente a PIB nominal comparativ cu estimarea folosita in constructia bugetara initiala mai sus menționată).
Mai mult, specialiștii spun că sunt încălcate în același timp și prevederile legii care interzice majorarea cheltuielilor de personal cu prilejul rectificărilor bugetare.
Referitor la veniturile si cheltuielie stabilite cu ocazia rectificării, Consiliul Fiscal remarca faptul ca veniturile totale ale bugetului general consolidat sunt revizuite ascendent cu 1,87 miliarde de lei, însă veniturile fiscale sunt în scădere cu peste un miliard de lei.
Execuția veniturilor fiscale , sub nivelul programat…
“În pofida unei creșteri economice care se conturează drept superioara estimarilor initiale si cu o structura mai favorabila a încasarilor bugetare, execuția veniturilor fiscale și din contribuții sociale la finele primului semestru se situa sub nivelul programat, cu un grad de realizare de doar 97,44% (cu 2,68 miliarde de lei sub nivelul programat)”, se mai arăta în opinia Consiliului Fiscal.
“Așadar, cresterea economica peste asteptari nu a fost de natura sa asigure convergenta veniturilor fiscale incasate cu tintele programate, așa cum ar fi fost de asteptat, iar evaluarile initiale asupra necesarului suplimentar de cheltuieli curente (subdimensionarea cheltuielilor identificata de Consiliul Fiscal) au fost depasite substantial in executia bugetar- sunt de părere aceleaași surse.
(Jurnal)