La ultima sa conferinţă de presă primarul Nicolae Barbu mărturisea faptul că la preluarea mandatului de primar de la Lucian Iliescu, în urmă cu cinci ani, a găsit o visterie a municipiului aproape goală, dar înglodată în datorii. La acea vreme, gradul de îndatorare al municipalităţii era de 34 %. El a mai precizat că acum, după cinci ani de mandat, gradul de îndatorare a scăzut la circa nouă procente!
„Am mai achitat din datorii, am mai rescadenţat, astfel că, în sume reale, reducerea este la circa nouă procente. În aceste condiţii, avem posibilitatea de a contracta un nou credit, doar pentru a avea banii pentru cofinanţări ale proiectelor europene pe care începem să le derulăm!”, preciza, în cea mai recentă conferinţă de presă, primarul municipiului, Nicolae Barbu. Creditul la care face referire primarul Barbu se ridică la circa 310 miliarde de lei vechi, şi, pe următorii şapte ani, gradul de îndatorare nu va depăşi 23%. Vârful acestui grad de îndatorare se pare că va fi atins în anul 2021, când se vor începe plăţile pentru creditele contractate acum, ce vor avea o perioadă de graţie de trei ani.
„Avem curajul de a contracta credite, pentru că înregistrăm o creştere a valorii încasărilor la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale. Dacă în 2012 valoarea era de 412 miliarde, în 2014 această sumă a crescut la 510 miliarde, în 2015, la 636 miliarde, iar în 2016, la 689 miliarde. În acest ritm, preconizăm că în 2017 vom avea încasări de peste 700 de miliarde de lei”, a mai spus Nicolae Barbu.
La ora actuală, municipalitatea plăteşte, anual, o rată de aproximativ două milioane de euro, pentru creditele pe care le are angajate, iar creditele luate strict pentru proiectele europene nu intră în gradul de îndatorare.
(Jurnal)